Ce se întâmplă când intri în atmosfera Pământului, din spaţiu: Unii compară cu o serie de accidente de maşină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Un astronaut povestește ce înseamnă să treci prin atmosfera Terrei.

Atunci când ne imaginăm o călătorie în spațiu, vedem o întindere întunecată și liniștită, planeta noastră în toată splendoarea și lumina solară. Ceea ce mulți dintre noi omit este faptul că pentru a ajunge pe orbita Terrei, este nevoie să treci prin foc, relatează IFLScience

Astronautul pensionat Jack Fischer, a împărtășit câteva videoclipuri pe Twitter despre cum este de fapt să treci prin atmosfera Pământului, amintindu-le oamenilor cât de dură poate fi o plimbare în spațiu.

"Am făcut o plimbare înapoi pe Pământ, prin amabilitatea Soyuz, acum 4 ani. Unii astronauți o compară cu accidente de mașină în serie", a scris Fischer pe Twitter pe 3 septembrie, postare la care a atașat un videoclip în care apare el, astronautul Peggy Whitson și cosmonautul Fyodor Yurchikhin, toți strânși în nava spațială Soyuz la întoarcerea lor pe Pământ.

Călătoriile în spațiu sunt caracterizate de turbulențe

Cei trei experimentează ceea ce pare a fi o turbulență majoră, deoarece, după ce au trecut prin atmosferă - ceea ce încetinește nava Soyuz - parașuta se deschide pentru a încetini coborârea capsulei și mai mult pentru ca aceasta să poată ateriza pe uscat. Când este suficient de aproape, sunt lansate motoarele cu rachete mici pentru a încetini și mai mult, ceea ce poate da un final accidentat. Aterizarea navei Soyuz este adesea descrisă ca fiind „deloc lină”, de unde analogia „accidente de mașină” deseori citată.

Dacă ați văzut vreodată astronauți aterizând înapoi pe Pământ, veți ști că trebuie să fie extrași din capsulă din cauza timpului petrecut atât de mult în microgravitație. În esență, au picioarele ca de jeleu din cauza mușchilor și a oaselor care au nevoie de timp pentru a se ajusta la gravitația Terrei.

Șuierat la coborârea spre Pământ

Fischer a relatat despre șuieratul din atmosferă pe care îl aude în căderea sa spre Terra. 

„Am venit acasă din spațiu acum 4 ani și, dacă v-ați întrebat vreodată cum arată atunci când călătoriți prin atmosferă, priviți”, a scris pe Twitter la un alt videoclip.

De data aceasta, astronautul a arătat priveliștea spectaculoasă de pe fereastră, în timp ce nava spațială a coborât prin atmosferă, trecând prin ceea ce par a fi flăcări provocate de intrarea în atmosferă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel