Cea mai albă vopsea creată de oamenii de știință. Reflectă 98% din lumina primită de la soare
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Vopseaua în nuanța ultra-alb poate crea temperaturi ambientale mai joase în clădirile pe care este aplicată, scăzând consumul de energie electrică. 

Oamenii de știință din Statele Unite au dezvoltat cea mai albă vopsea creată vreodată. Testele realizate de cercetătorii de la Universitatea Purdue au scos în evidență faptul că vopseaua reflectă 98% din lumina primită de la soare. Creatorii consideră că acest tip de vopsea ar putea ajuta la reducerea consumului de energie electrică și în final la combaterea schimbărilor climatice. 

Acoperișurile vopsite în culoarea ultra-alb, după cum au numit-o oamenii de știință, este deja o măsură adoptată de mai multe orașe. Varianta disponibilă în comerț reflectă între 80% și 90% din lumina solară primită, spune profesorul Xiulin Ruan, de la Universitatea Purdue. 

Scade nivelul de energie electrică consumat

„Înseamnă mult acest procent, pentru că pentru fiecare unitate procentuală (1%), avem 10 wați pe metru pătrat mai puțină căldură de la soare. Dacă ai vopsi o suprafață de 93 de metri pătrați, ai obține o putere de răcire de 10 kilowați. Asta înseamnă o putere de răcire mai mare față de majoritatea aerelor condiționate folosite în case”, spune Ruan. 

Acoperișurile albe sunt o soluție adoptată de orașe precum New York, pentru a combate schimbările climatice. De curând, 93.000 de metri pătrați au fost vopsiți cu ultra-alb. Și legislația urbanistică din California a fost actualizată pentru a promova acoperișurile albe. 

Beneficiile acestui tip de vopsea sunt încă studiate, dar până acum se știe că nivelul de consum al energiei electrice poate scădea, de asemenea creând temperaturi ambientale mai scăzute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel