Cea mai frecventă greşeală a trotinetiştilor. Amendă de până la 700 de lei
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Facebook Poliţia Română
Foto: Facebook Poliţia Română
Conducătorii de trotinete electrice fac o greşeală extrem de comună, iar Poliţia Română avertizează că aceasta poate atrage amenzi de până la 700 de lei. 

„Conducătorul de trotinetă electrică este obligat să circule pe partea carosabilă, iar acolo unde este pistă pentru biciclete este obligat să utilizeze acea pistă. În niciun caz conducătorului de trotinetă nu-i este permisă circulația pe trotuar. Pe trotuar vor circula doar pietonii. Dacă circulă pe trotuar, conducătorul de trotinetă riscă o sancțiune cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei”, a declarat Claudiu Costea, Inspector principal de poliție la Brigada Rutieră din cadrul Poliției Capitalei, pentru Promotor.ro.

Aceeași amendă este valabilă și în cazul în care pe o trotinetă se deplasează două persoane. Potrivit polițiștilor, aceasta este a doua cea mai frecventă abatere constataă în cazul celor care conduc trotinete electrice.

Reguli noi pentru trotineşti din 4 octombrie 

Conducătorii de trotinete electrice vor trebui să respecte anumite reguli în trafic. Iată despre ce este vorba.

"În ședința de Guvern a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.

Reamintim faptul că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice. Prin hotărârea de astăzi se reglementează în concret normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete.

Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea
asupra lor actul de identitate.

De asemenea, este menționată interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă. Totodată, este interzisă circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească", se arată într-un comunicat de presă. .

VEZI Circulaţia trotinetelor electrice, reglementată. Ce reguli trebuie respectate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel