Cea mai veche stradă din Europa este în Atena. "Un peisaj de poveste. Nu există nimic asemănător"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Atena adăposteşte cea mai veche stradă din Europa. Amenajată acum 2500 de ani, aceasta a fost martora unor evenimente istorice unice şi a rămas la suprafaţă, în ciuda trecerii timpului. 

Cea mai veche stradă din Atena şi din Europa are 2500 de ani şi este localizată în cartierul Plaka, la poalele Acropolisului. O mare parte din strada Tripodon de astăzi este, de fapt, o continuare a străzii antice. Culmea, a păstrat chiar şi numele, lucru menţionat în Cartea Recordurilor Guinness. 

Strada Tripodon a fost, la momentul construcţiei, una dintre cele mai late din Atena antică, având şase metri lungime. Era, de asemenea, cel mai scurt drum între Teatrul lui Dionis şi Agora. Strada începea la intrarea în Templul lui Dionis, ocolea Acropolisul prin partea de est, trecea prin partea de nord a dealului şi se termina în Agora. Aceasta era parcrusă de multe ori pe timpul nopţii de oameni care purtau torţe, în ceremonii în onoarea zeului Dionis. 

Strada, menţionată în scrierile istoricului Pausanias 

Strada Tripodon şi-a luat numele de la trepiezii de cupru care erau aşezaţi pe lateralele ei, iar acest nume a fost menţionat prima dată în una din scrierile istoricului Pausanias.

Trepiezii erau premii oferite de sponsori în competiţiile teatrale şi erai dedicate adesea zeului Apollo. Trepiezii erau aşezaţi pe fundaţii simple, dar în secolul 4 Î.HR au început să ia forma unor mici temple. DIn păcate, cele mai multe monumente de pe strada Tripodon au fost distruse cu trecerea timpului. 

Cea mai veche stradă, celebră pentru frumuseţea ei 

În vremuri antice, strada Tripodon era cunoscută pentru frumuseţea ei extraordinară. Lordul Byron a menţionat această stradă în una din scrisorile sale de la începutul anilor 1800. 

"În faţa mea e muntele Hymettus, în spate e Acropolisul, în dreapta este Templul lui Zeus, în stânga oraşul şi tot în faţa mea este şi stadionul. Asta numesc eu un peisaj de poveste. Nu există nimic asemănător în Londra, nici măcar la reşedinţa primarului", scria acesta, conform greekreporter.com

Toţi artiştii greci moderni, scriitori, actori, academicieni şi intelectuale au parcurs strada Tripodon de nenumărare ori. Printre cei mai celebri se numără Kostis Palamas, Georgios Drosinis, Alexandros Papadiamantis, Melina Merkouri şi Dimitris Horn. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel