Urmărește emisiunea live
Cehia solicită boicotarea politică a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing: „Pe teritoriul Chinei există crime împotriva umanității“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cehia solicită boicotarea politică a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing: „Pe teritoriul Chinei există crime împotriva umanității“  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cehia solicită boicotarea politică a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing: „Pe teritoriul Chinei există crime împotriva umanității“ / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Senatul ceh solicită boicotarea politică a Jocurilor Olimpice de iarnă din China. Potrivit senatorilor, Cehia nu ar trebui să legitimeze încălcările continue ale drepturilor omului de către Beijing.

Senatul ceh a cerut politicienilor să nu participe la Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor din China, pentru a evita legitimarea încălcărilor continue ale drepturilor omului de către Beijing. Ambasada Chinei la Praga a condamnat deja acest apel.

Potrivit Camerei Superioare, politicienii cehi ar trebui să își exprime dezaprobarea față de abordarea regimului chinez față de tibetani și uiguri, dar și față de Taiwan și Hong Kong. Într-o rezoluție, senatorii au subliniat experiența Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing din 2008, când guvernul chinez, contrar angajamentului său de a desfășura Jocurile Olimpice într-un mod liber și deschis, a restricționat libera circulație a sportivilor și jurnaliștilor, a declarat președintele comisiei, Pavel Fischer.

Senatul ceh a susținut că China a „abuzat” de Jocurile Olimpice de la Beijing „pentru a suprima în continuare drepturile și libertățile omului, ceea ce s-a reflectat și în represiunea masivă împotriva minorităților. Pe teritoriul Chinei există încălcări masive ale drepturilor și libertăților omului, genocid și crime împotriva umanității, discriminare etnică, suprimarea identității culturale, religioase și politice", a declarat Senatul.

Ambasada Chinei la Praga a condamnat intențiile

Partea chineză a condamnat anterior Senatul ceh printr-un purtător de cuvânt al ambasadei de la Praga, scriind că „încercarea unor politicieni cehi de a politiza grosolan sportul, de a interveni în afacerile interne ale Chinei și de a provoca neparticiparea la Jocurile Olimpice de la Beijing” este inacceptabilă. Potrivit Ambasadei Chinei, politizarea sportului încalcă spiritul Cartei Olimpice, dăunează intereselor sportivilor din toate țările și ale mișcării olimpice internaționale.

"O încercare de manipulare politică a unui număr mic de politicieni cehi nu este în conformitate cu așteptările oamenilor și nu are nicio șansă de succes", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei.

Senatorii au solicitat, de asemenea, Comitetului Internațional Olimpic să reconsidere, în conformitatea Cartei Olimpice, dacă țara gazdă se comportă după idealurile competiției olimpice.

Și Nancy Pelosi a cerut boicotarea competiției

Nancy Pelosi, vorbitorul Camerei Reprezentanților SUA, a cerut recent boicotarea diplomatică a olimpiadelor din China. Potrivit acesteia, neparticiparea oficialilor americani ar fi răspunsul corect la încălcările drepturilor omului din China. Pelosi a menționat abordarea autorităților chineze față de poporul din Hong Kong, Tibet și provincia Xinjiang.

În regiunea de nord-vest a celei mai populate țări din lume, membrii minorităților etnice musulmane au fost reținuți masiv în așa-numitele centre de instruire. Washingtonul vede mișcarea împotriva uigurilor și a altor grupuri drept un genocid, iar un reprezentant al diplomației SUA a numit regiunea Xinjiang o închisoare în aer liber pentru presupus monitorizarea constantă a oamenilor. De asemenea, SUA au criticat influența tot mai crescută pe care Beijingul o are în Hong Kong.

Comitetul olimpic a decis în iulie 2015 că olimpiadele vor avea loc din nou la Beijing în februarie 2022. Pe lângă Beijing, competițiile sportive vor avea loc în diferite locuri din provincia vecină Hebei, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel