Cei nouă copii născuți de o femeie din Mali au o luptă lungă înainte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Nonupleții născuți în Maroc au o luptă lungă de dus, conform medicilor, întrucât sarcina nu a fost dusă la termen, cei mici având greutăți chiar și de 500 de grame.

Nonupleții născuți de o femeie de 25 de ani din Mali într-o clinică din Maroc sunt abia la începutul unei lupte de lungă durată pentru viața lor, întrucât cei mici sunt născuți prematur, după doar 30 de săptămâni de sarcină. Cei 9 au fost născuți prin operație de cezariană, iar cinci dintre ei au avut nevoie de ventilație pentru a putea respira imediat după ce au fost născuți. 

Micii nonupleți - greutăți între 500 și un kilogram 

Bebelușii s-au născut având greutăți cuprinse între 500 de grame și un kilogram. La 72 de ore de la nașterea lor, ei sunt încă conectați la aparatele de ventilație, de care sunt dependenți. 

„Încă mai este de muncă, pentru că sunt născuți foarte prematur. Trebuie să ia în greutate, să fie hrăniți la sân. Sunt multe probleme care ne așteaptă”, a declarat medicul Youssef Alaoui.

Halima Cisse, de 25 de ani, are o stare de sănătate bună, transmite directorul de comunicare al clinicii, Abdelkoddous Hafsi. Cisse a fost transportată în Maroc pe cheltuiala guvernului din Mali pe 30 martie. Înainte de a naște, greutatea combinată a copiilor și a sacului amniotic era de aproape 40 de kilograme. La clinica din Maroc, medicii și-au dat seama că nașterea prematură era iminentă. Aceștia i-au prescris Halimei suplimente cu calciu pentru tensiune, medicamente antispasmodice și tratamente hormonale pentru a întârzia nașterea cât s-a putut de mult. 

O naștere rară

Sarcina Halimei Cisse, în vârstă de 25 de ani, a fascinat naţiunea din Africa de Vest şi a atras atenţia liderilor săi. Când medicii au anunţat în martie că Halima necesită îngrijiri de specialitate, autorităţile au intervenit, iar femeia a fost transportată pe calea aerului în Maroc, unde a născut. Cisse urma să nască şapte copii, potrivit investigaţiilor medicale cu ultrasunete efectuate în Maroc şi Mali, care au eşuat însă să depisteze doi dintre fetuşi.

'Nou-născuţii (cinci fete şi patru băieţi) şi mama sunt cu toţii bine', a declarat ministrul Sănătăţii din Mali, Fanta Siby, citată într-un comunicat.

O sarcină din 250 este sarcină gemelară. În cazul tripleților, o astfel de sarcină apare o dată la 10.000 de sarcini, iar patrupleții o dată la 700.000.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel