Cel mai mare avion din lume a aterizat la București / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cel mai mare avion din lume a aterizat la București   /  Sursă foto: Captură Facebook
Cel mai mare avion din lume a aterizat la București / Sursă foto: Captură Facebook
Cel mai mare avion din lume, un Antonov AN-225 Mriya, a aterizat în București.

Cel mai mare avion cargo din lume, Antonov AN-225 Mriya, a aterizat la București. Aeronava a sosit din Linz, Austria, și va opera două zboruri cargo, vineri și duminică, pe ruta București -  Riyadh, Arabia Saudită.

Aeronava nu zboară regulat. În ultimii ani, a efectuat doar câteva zeci de zboruri. Prezența aeronavei Antonov AN-225 Mriya pe un aeroport românesc reprezintă o premieră.

Primul zbor al aeronavei Antonov AN-225 Mriya a avut loc în decembrie în 1988. În prezent, un singur avion Antonov AN-225 Mriya se află în serviciul comercial, scrie Digi24.

AN-225, deținătorul a peste 200 de recorduri mondiale

 

Dezvoltat inițial ca mijloc de transport pentru programul Buran, Antonov An-225 Mryia și-a găsit celebritatea ca fiind cel mai mare avion de marfă din lume, deținând peste 200 de recorduri mondiale, incluzând cea mai grea încărcătură totală (253,8t) și cel mai greu obiect transportat (187,6t), scrie Flightradar24.

Antonov An-225 Mryia a fost proiectat și construit de ucraineni în anii 1980. Măsurând 84 de metri lungime şi având o anvergură a aripilor de 88 de metri (aproape de două ori lăţimea unui teren de fotbal obişnuit), aeronava a fost folosită în ultimele două decenii pentru a transporta încărcături masive. Avionul cântărește peste 700 de tone. Primul zbor a avut loc în 1988. În limba ucraineană „mryia” înseamnă „vis”. Aeronava poate zbura timp de până la 18 ore de la decolare fără a fi realimentat.

După anularea programului Buran, aeronava a fost depozitată până în 2001, intrând în serviciul comercial de mărfuri în 2002. De atunci a transportat produse alimentare, echipamente militare, utilaje pentru petrol și gaze, dar și provizii de urgență în întreaga lume. An-225 a apărut pentru prima dată pe Flightradar24 în mai 2013 în timpul unui zbor de la Houston la Bangor.

După finalizarea zborurilor către Australia și Chile în 2016, An-225 a trecut prin upgrade-uri ample, inclusiv instalarea unui transponder ADS-B. În 2018, aeronava a revenit în serviciu efectuând mai multe călătorii între Germania și Arabia Saudită, transportând echipamente de petrol și gaze. Vara, aeronava a venit în emisfera vestică, aducând echipamente miniere mari și generatoare în Bolivia. Și în septembrie 2018, An-225 a efectuat un zbor în jurul lumii de la Kiev, aducând provizii de ajutor către Guam. Din 2018, An-225 a petrecut peste un an primind îmbunătățiri majore la sistemele sale de control, precum și modificări electrice, cum ar fi iluminarea cu LED-uri. În aprilie 2020, a început mai multe zboruri pentru a aduce echipamente medicale pentru lupta împotriva COVID-19 din China în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel