Cel puţin 34 de răniţi în urma mai multor explozii în Afganistan, în timpul acţiunilor de celebrare a Zilei Independenţei
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
O serie de atacuri cu bombă asupra mai multor restaurante şi pieţe publice au avut loc luni în oraşul Jalalabad din estul Afganistanului, soldate cu rănirea a cel puţin 34 de persoane, au anunţat oficiali afgani, în condiţiile în care Afganistanul celebrează o sută de ani de independenţă, informează Reuters şi dpa.

Deocamdată, nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea pentru cele 10 bombe lansate, însă atât Statul Islamic (SI), cât şi militanţii talibani operează în această zonă.

Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat atacul cu bombă care a avut loc sâmbătă noaptea la o nuntă în capitala afgană Kabul, soldat cu 63 de morţi şi aproape 200 de răniţi.

La Jalalabad, bombele au fost plasate lângă o piaţă publică unde sute de oameni erau adunaţi pentru acţiuni de celebrare a o sută de ani de independenţă a Afganistanului. Potrivit unui oficial din domeniul sănătăţii, Fahim Bashari, cel puţin 34 de oameni au fost răniţi.

Într-un discurs susţinut cu prilejul Zilei Independenţei, preşedintele afgan Ashraf Ghani a îndemnat comunitatea internaţională să susţină Afganistanul în lupta pentru eradicarea "cuiburilor" de militanţi jihadişti de pe teritoriul afgan. "Lupta noastră împotriva Statului Islamic va continua", a spus el. "(Mişcarea) Taliban a pus bazele unor astfel de atacuri sângeroase", a adăugat liderul afgan.

În discursul său, Ghani nu s-a referit la negocierile dintre SUA şi talibani asupra unui acord conform căruia trupele americane ar putea fi retrase în schimbul unor garanţii de securitate din partea talibanilor.

SUA doresc de asemenea un angajament din partea talibanilor cu privire la împărţirea puterii cu guvernul condus de Ghani şi la un armistiţiu, însă mişcarea Talibani a refuzat discuţiile cu actualul guvern.

Însă, există temeri printre oficialii afgani şi aliaţii americani că retragerea trupelor SUA ar putea cufunda Afganistanul într-un nou război civil şi ar pudea duce la reinstalarea regimului taliban, în timp ce islamişti internaţionali, inclusiv Statul Islamic, ar putea găsi un refugiu în această ţară.

Preşedintele american Donald Trump speră ca trupele SUA să se retragă din Afganistan înainte de alegerile prezidenţiale din 2020.

Trump a calificat drept "oribil" atacul care a avut loc sâmbătă la Kabul, exprimându-şi totodată optimismul în legătură cu negocierile cu talibanii. Preşedintele american a spus că Washingtonul va încerca să menţină nivelul efectivelor militare sub 13.000, dar că va lăsa resurse "foarte semnificative" ale serviciilor de informaţii.

Trupele SUA în Afganistan antrenează şi consiliază forţele de securitate afgane şi întreprind operaţiuni de contraspionaj.

Într-un comunicat prilejuit de Ziua Independenţei, mişcarea talibanilor a subliniat că va acţiona în continuare pentru retragerea tuturor forţelor străine de pe teritoriul Afganistanului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel