Celebra sculptură a lui Brâncuși, Sărutul, nu va părăsi cimitirul Montparnasse
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ziua Brâncuşi.
Ziua Brâncuşi.
Celebra sculptură „Sărutul”, realizată de Constantin Brâncuși, nu va părăsi simitirul Montparnasse.

Sculptura „Sărutul” de Constantin Brâncuşi, aflată în Cimitirul Montparnasse, a fost clasată monument istoric şi nu va ajunge în Rusia. Decizia pune capăt luptei în instanţă dintre moştenitorii Tatianei Rachevskaïa şi statul francez, scrie Le Figaro.

„Sărutul/ Le Baiser”, era în pericol de a fi înlăturat de pe mormântul Tatianei Rașevskaia din cimitirul parizian Montparnasse.  Moștenitorii tinerei rusoaice care s-a sinucis în 1910 obținuseră o decizie favorabilă în justiție, relatează Le Figaro.

O decizie a Curții Administrative de apel din Paris din 11 decembrie 2020 oferea descendenților Tatianei Rașevskaia dreptul de a recupera opera de artă. Litigiul dintre moștenitori și autoritățile franceze, care doresc să păstreze pentru patrimoniul public opera, durează de 10 ani, scrie Le Monde.

Pentru moștenitorii Tatianei decizia era importantă, pentru că ei doreau să vândă opera de pe mormântul înaintașei lor. Dacă sculptura a reușit să traverseze discret secolul al XX-lea, iată că valoarea lui Brâncuși este la cote care fac oamenii să întoarcă capul, scrie Le Figaro.

Până acum câștigase statul

Până la această decizie, justiția a dat tot timpul dreptate statului. Un expert anonim a estimat statuia – care face parte dintr-o serie realizată de sculptor între 1907 și 1945 – între 40 și 50 de milioane de euro.

Bronzul ”Muză adormită” a fost vândut la Christie’s, în 2017, cu 57,3 milioane de dolari. În 2005, marmura „Pasărea în spațiu” a fost vândută cu 27,5 milioane de dolari. În același an, șase persoane au revendicat la Primăria Parisului drepturile de proprietate pentru mormântul Tatianei Rașevskaia.

Aceste sume foarte mari au atras atenția negustorului francez de artă Guillaume Duhamel care a reușit să dea de urma descendenților tinerei rusoaice îngropate de peste un secol în Montparnasse. Miraculos, acești moștenitori au păstrat o scrisoare a mamei Tatianei Rașevskaia care dovedește că a cumpărat sculptura de la Constantin Brâncuși pentru 200 de franci. Sculptura, ridicată pe mormântul Tatianei Rachevskaïa acum un secol, nu va părăsi Cimitirul Montparnasse.

Din 2018, închisă în cofraj de lemn

Din 2018, statuia este închisă într-un cofraj de lemn, la inițiativa lui Guillaume Duhamel, pentru protejarea operei de artă, după cum a argumentat acesta. Brâncuşi (1876-1957) nu a realizat decât 300 de opere, o activitate puţin prolifică care a contribuit la creşterea preţului sculpturilor sale pe piaţa de artă.

La începutul anului, sculpturii i-a fost retras titlul de monument istoric de justiţia franceză. Din fericire pentru oraşul Paris, saga Brâncuşi a continuat.

La 2 iulie, Consiliul de Stat a deliberat, punând capăt dezbaterii cu privire la viitorul sculpturii. Decizia în justiţie a fost luată ţinând cont de natura inseparabilă a operei, care a fost achiziţionată special pentru mormânt. „Sărutul” face parte integrantă dintr-un edificiu indivizibil care constituie un monument funerar. Din punct de vedere juridic, ansamblul este considerat un imobil, statul francez fiind deci singurul factor de decizie pentru a-l înscrie în categoria monumente istorice. Opera artistului român Constantin Brâncuşi nu va putea fi desprinsă de pe piatra funerară, scrie Edițiadedimineața.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel