Centru de simulare pentru pregătirea teoretică şi practică a asistenţilor medicali şi moaşelor, deschis în Capitală
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Un centru de educaţie continuă şi simulare, în care se pot organiza programe de formare continuă individualizată teoretică, dar şi prin aplicaţii practice pentru asistenţi medicali şi moaşe, a fost inaugurat marţi, la sediul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - filiala Bucureşti.

Centrul de simulare permite învăţarea şi exersarea procedurilor şi tehnicilor de îngrijiri pentru sănătate: resuscitarea cardiopulmonară la adulţi şi copii, monitorizarea semnelor vitale (puls, respiraţie, tensiune arterială), electrocardiogramă, administrarea medicamentelor, injecţiei intradermice, subcutanate, intramusculare şi de abord venos, sondajul gastric, sondajul vezical la femei, îngrijirea traheală, simularea intervenţiei în cazul tulburărilor de ritm cardiac, managementul plăgilor, managementul sarcinii normale, îngrijirea nou-născutului.

Centrul de educaţie continuă şi simulare a OAMGMAMR se află în Strada Avrig din Capitală.

Este o realizare importantă şi deosebită, de aceea considerăm că merită atenţia profesioniştilor din sănătate şi a pacienţilor din Bucureşti. Centrul este dezvoltat pe două etaje, respectiv etajul doi şi etajul trei însumând 540 de metri pătraţi, din care sala de simulare are aproximativ 100 de metri pătraţi. În august 2018, am început organizarea acestui centru achiziţionând acest etaj şi am început să creăm spaţiul dedicat Centrului de educaţie continuă. (...) Filiala Bucureşti reprezintă 23.000 de asistenţi medicali avizaţi la zi. O atenţie deosebită a noastră este pe zona de educaţie continuă pentru că asistenţii medicali trebuie să îşi aducă permanent cunoştinţe noi, să îşi îmbunătăţească abilităţile practice şi atitudinile din relaţia cu pacientul. De aceea, ei anual trebuie să adune minumum 30 de credite de educaţie continuă. Considerăm că venim în ajutorul colegilor noştri cu un pachet întreg de astfel de cursuri care îmbină foarte bine aplicaţia teoretică sau cunoştinţele teoretice cu partea de aplicaţii practice", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele OAMGMAMR filiala Bucureşti, Carmen Mazilu.

Potrivit acesteia, poate fi organizată o paletă foarte largă de cursuri, cum ar fi cele de resuscitare cardio-pulmonară, efectuarea de electrocardiograme, de reducere a infecţiilor asociate asistenţei medicale, un program de manevrare şi mobilizare în siguranţă a pacienţilor, administrarea medicamentelor, dar şi cursuri pe zona de managementul durerii acute şi a durerii cronice, recoltarea probelor biologice, igiena şi confortul pacientului, alimentaţia omului sănătos şi bolnav, managementul cateterelor venoase periferice, aplicaţii practice pe naşterea fiziologică, îngrijirii nou-născutului şi mai ales a nou-născutului prematur. 

"Avem tot felul de device-uri medicale pentru stabilirea volumului lichidelor administrate, avem infuzomate, seringi automate. (...) Pe manechin poţi să greşeşti cât vrei, poţi să exersezi cât vrei, până când înveţi şi stăpâneşti foarte bine tehnica corectă. Am dezvoltat acest centru pentru că am simţit nevoia să facem şi partea aplicată foarte intens", a susţinut Mazilu.

Grupele de cursanţi nu vor depăşi 20 de persoane, iar fiecare participant va avea posibilitatea să exerseze pe manechin.

"Lectorii sunt asistenţi medicali cu experienţă în zona în care vor preda cursurile, sunt medici, psihologi", a menţionat Mazilu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel