Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor: Tulpina britanică de COVID-19 poate deveni dominantă în SUA
Autor: Ioan-Radu Gava pe 18 ian, 18:37 | Internațional

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, tulpina de coronavirus din Marea Britanie poate fi dominantă în SUA până în martie.

„Tulpina britanică” a coronavirusului ar putea deveni tulpina predominantă în Statele Unite până în martie, potrivit unui nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Aproximativ 76 de cazuri ale noii variante, cunoscute sub numele de B.1.1.7, au fost detectate până în prezent în 10 state americane, dar capacitatea sa de a se răspândi mai ușor decât alte variante înseamnă că ar putea să se extindă, potrivit unui model publicat în jurnalul CDC Morbidity and Mortality Weekly Report.

Chiar dacă această tulpină a SARS-CoV-2 nu este considerată a provoca afecțiuni mai severe, creșterea sa proiectată este deosebit de îngrijorătoare, deoarece mai multe cazuri înseamnă mai multe spitalizări și mai multe decese. Lansarea vaccinurilor COVID-19 va reduce contaminarea cu COVID-19 în mod semnificativ, dar acest lucru probabil nu se va întâmpla decât după ce B.1.1.7 va deveni tulpina dominantă, conform modelului.

Noua tulpină va deveni dominantă

 

Între timp, „creșterea transmisiei SARS-CoV-2 ar putea amenința resursele tensionate de îngrijire a sănătății, ar necesita punerea în aplicare mai extinsă și mai riguroasă a strategiilor de sănătate publică și ar crește procentul imunității populației necesare pentru controlul pandemiei”, potrivit autorilor. În noul model, cercetătorii au presupus că B.1.1.7 are în prezent o prevalență de 0,5% în SUA printre toate infecțiile cu COVID-19 și că este cu 50% mai transmisibilă decât alte tulpini.

Modelul prevede că prevalența B.1.1.7 va crește rapid la începutul anului 2021 și va deveni varianta predominantă în martie, ceea ce înseamnă că majoritatea infecțiilor vor proveni din această tulpină. În model, lansarea vaccinurilor nu a schimbat traiectoria timpurie a variantei, ci a început mai târziu și, în cele din urmă, a redus semnificativ transmisia, informează ScienceAlert.

Te-ar putea interesa și ....
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri