Urmărește emisiunea live
Certificatul verde, obligatoriu. Augustin Zegrean: Drepturile și libertățile fundamentale nu pot fi limitate decât prin lege
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Augustin Zegrean a vorbit despre Certificatul verde și a explicat ce pot face cetățenii nemulțumiți de Hotărârea de Guvern. 

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a intervenit în direct, la România TV, unde a comentat introducerea obligatorie a Certificatului verde, în anumite situații. 

”Drepturile și libertățile fundamentale nu pot fi limitate decât prin lege. Noi avem un text în Constituție, Articolul 53, care spune cum poate fi limitat un drept fundamental și în ce condiții, numai dacă acest lucru este necesar într-o societate democratică. Trebuie să fie o proporție între cauză și efect, adică între fenomenul care a generat măsura și măsura care se ea trebuie să fie limitată în timp și să fie aplicată nediscriminatoriu. Acesta este motivul pentru care aceste măsuri ar trebui luate prin lege. Dar nu e singurul motiv. Sigur că și în documentele europene au texte care spune aceste lucruri. Nu poți să limitezi drepturile și libertățile fundamentale decât prin lege. De ce nu vor să facă lege nu știu. Mai mult decât atât, tot în Constituția României scrie că prin Hotărâre de Guvern se pun în aplicare legile. Ei dau Hotărâre de Guvern fără să aibă lege. Ce lege pun în aplicare aplicare dacă nu au o lege care să le permită să facă acest lucru. Toate aceste bâlbe multe care se întâmplă, dacă s-ar fi adoptat o lege cu mult, mult înainte, de când a început pandemia trebuia adoptată o lege și se știa ce trebuie făcut. De aceea oamenii pun la îndoială toate măsurile pentru că sunt contradictorii și nu este fermitate în aplicarea lor. Dacă Hotărârea de Guvern intră în vigoare atunci ea va fi obligatorie pentru că o să vină forța publică și o să se impună. Câtă vreme ea este în vigoare poate fi impusă cu forța publică. Ce pot să facă cetățenii este să o atace în justiție să anuleze hotărârea. Nici măcar Avocatul Poporului nu poate face ceva în această situație”, a declarat Augustin Zegrean. 

Certificatul verde, folosit începând de luni

Certificatul verde va fi obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise începând de luni. Utilizarea documentului a fost aprobată vineri de Guvern. Măsura se va aplica doar în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

Certificatul verde poate fi descărcat aici: https://certificat-covid.gov.ro/login

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel