Chestiune FĂRĂ PRECEDENT la alegerile din SUA 2020. Dan Dungaciu, analiză
Autor: Ioan-Radu Gava pe 28 oct, 20:32 | Internațional
Exclusiv

Dan Dungaciu

Analistul politic Dan Dungaciu a vorbit despre alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii în exclusivitate pentru DCNews. 

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a analizat elementul fără precedent de la alegerile din SUA 2020.

„Alegerile din Statele Unite ale Americii sunt cruciale pentru că în alegerile din SUA nu am avut de a face nici în 2016, nu aveam de a face nici astăzi, cu alegeri simple de partid. În 2016, Donald Trump nu a reprezentat republicanii împotriva democraților decât formal. Donald Trump a fost un soi de forță politică ce s-a luptat și cu establishment-ul republican și cu Partidul Democrat. Bătălia lui a fost cu ceea ce se numește politic community, comunitatea care transcende dimensiunea de partid, oameni care sunt și în mari corporații, și în decizia de politică externă, și în Departamentul de Stat, oameni care se rotesc în aceste funcții, oameni foarte importanți și foarte grei în sistemul politic american.“

 

Cea mai mare participare la vot din ultimii 112 ani

 

„Donald Trump s-a luptat pe verticală cu stratul de putere, nu pe orizontală, cu un partid sau altul. De asta zguduirea Americii a fost atât de profundă. Ce vedem acum în SUA este tot un fel de zguduire. Dacă Donald Trump câștigă și al doilea mandat, va reuși să ducă la bun sfârșit ceea ce nu a reușit în primul mandat, inclusiv bătălia cu ceea ce se numește sistemul. Acesta nu l-a iertat pe Donald Trump pentru victoria din 2016, mainstream-ul media, universitar, academic, artistic a pus o presiune uriașă pe Donald Trump. 

 

Sondajele de opinie, care sunt sub o enormă presiune, dacă eșuează la fel ca în 2016, meseria de sociolog de studii cantitative în SUA va fi pusă sub semnul întrebării. Sondajele de opinie îl dau favorit pe Biden, dar dinamica de dincolo de cifre începe să semene cu dinamica din 2016. Pe ultima turnantă, Donald Trump este într-o enormă accelerație. La vremea respectivă, Hillary Clinton, sigură de victoria ei, pusese piciorul pe frână. Biden nu este la fel de activ ca Donald Trump, vedem un Trump extrem de energic și pus pe fapte mari.

Din punctul meu de vedere, dinamica aceasta de final de campanie nu e clar dacă va reuși să surmonteze diferența, dar, nici nu e clar că nu va reuși să o facă. Nu sunt convins că Joe Biden e câștigător. Este cea mai mare participare la vot din 1908, este o chestiune inedită, un mare număr de membri de partid proaspăt înregistrați, o participare din straturile societale care nu au mai mers la vot, o mobilizare fără precedent. E greu, inclusiv sociologic, să o măsori, mai ales că în SUA miza este votul electorilor, nu votul popular. În acest moment bătălia e deschisă, Trump nu și-a spus ultimul cuvânt în politica americană și am sentimentul că va lupta până la ultima carte“, a subliniat Dan Dungaciu.

 

Te-ar putea interesa și ....
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri