China a denunțat G7: Opriți calomnia. Sunt duse zilele în care un grup mic de țări luau decizii globale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
China a denunțat G7: Opriți calomnia. Sunt duse zilele în care un grup mic de țări luau decizii globale  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China a denunțat G7: Opriți calomnia. Sunt duse zilele în care un grup mic de țări luau decizii globale / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China a denunțat, luni, o declarație comună a G7 care a criticat Beijingul și a acuzat grupul de intervenție gravă în afacerile interne ale țării, cerând încetarea calomniei la adresa țării.

Liderii G7 au cerut Chinei să respecte drepturile omului în regiunea puternic musulmană din Xinjiang, să păstreze un grad înalt de autonomie în Hong Kong și au subliniat importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwanului, toate problemele fiind extrem de sensibile pentru Beijing (citește AICI).

Ulterior, Ambasada Chinei la Londra a declarat că este puternic nemulțumită și se opune cu hotărâre la mențiunile referitoare la Xinjiang, Hong Kong și Taiwan, care denaturează faptele și dezvăluie „intențiile sinistre ale unor țări precum Statele Unite”. China i-a avertizat pe liderii G7 că zilele în care un grup „mic” de țări au decis soarta lumii au dispărut de mult.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Londra a fost citat de agenția de știri Reuters spunând: „Zilele în care deciziile globale erau dictate de un grup mic de țări au dispărut de mult“, potrivit BBC.

CITEȘTE ȘI  -  Liderii G7, inițiativă de contracarare a „Noului drum al mătăsii”, propus de China

China a încercat să se apere

"Afacerile interne ale Chinei nu trebuie amestecate, reputația Chinei nu trebuie calomniată și interesele Chinei nu trebuie încălcate", a precizat ambasada Republicii Populare Chineze. 

„Ne vom apăra cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare și vom lupta cu hotărâre împotriva tuturor tipurilor de nedreptăți și încălcări impuse Chinei”, a mai precizat reprezentanța. 

De asemenea, Ambasada a mai spus că lucrările privind examinarea originilor pandemiei COVID-19 nu ar trebui politizate, după ce G7 din aceeași declarație a cerut o investigație completă și aprofundată a originilor coronavirusului din China.

SUA salută declarația G7

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a precizat că declarația de duminică a G7 este o mișcare semnificativă înainte pentru grup, în timp ce liderii s-au adunat în jurul nevoii de a „contracara și de a concura” cu China cu privire la provocări care variază de la protejarea democrației până la cursa tehnologică, precizează Reuters.

VEZI ȘI   -  Blinken, discuție cu diplomatul chinez Yang Jiechi: „Genocid și crime împotriva umanității în Xinjiang”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel