Urmărește emisiunea live
China este incriminată de Parlamentul Canadei: Genocid împotriva uigurilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
China este incriminată de Parlamentul Canadei: Genocid împotriva uigurilor
China este incriminată de Parlamentul Canadei: Genocid împotriva uigurilor
Parlamentul Canadei afirmă că Abordarea Republicii Populare Chineze împotriva uigurilor este un genocid.

Parlamentul Canadei a adoptat o moțiune fără caracter obligatoriu care spune că tratamentul Chinei față de minoritatea uigură musulmană constituie un genocid, aducând presiune asupra guvernului prim-ministrului Justin Trudeau să facă același lucru. Moțiunea, sponsorizată de Partidul Conservator din opoziție, a fost adoptată luni cu un vot de 266-0 în Camera Comunelor, deși Trudeau și aproape întregul său cabinet s-au abținut.

Măsura a fost, de asemenea, modificată chiar înainte de vot pentru a solicita Comitetului Olimpic Internațional să mute Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, dacă măsurile opresive vor continua.

„Peste un milion de uiguri și alți musulmani turci sunt sau au fost în tabere (lagăre de concentrare). Mărturiile pe care le-am auzit de la martori și supraviețuitori au fost îngrozitoare”, a declarat liderul partidului conservator Erin O'Toole după vot.

Avocații drepturilor omului și experții Organizației Națiunilor Unite au declarat că cel puțin un milion de musulmani sunt închiși în lagăre din regiunea vestică a Xinjiangului. China a negat abuzurile și a declarat că taberele sale oferă pregătire profesională și sunt necesare pentru combaterea extremismului.

China a respins acuzațiile

Cong Peiwu, ambasadorul Chinei în Canada, a respins moțiunea Partidului Conservator și a spus „nu există deloc așa-numitul„ genocid ”în Xinjiang”. Ambasadorul a cerut, de asemenea, Canadei să „nu mai amestece în afacerile interne ale Chinei prin orice mijloace, pentru a nu provoca daune suplimentare relațiilor China-Canada”, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel