China și Iranul, dosare GRELE pentru SUA. Dungaciu: Biden nu are cum să dea înapoi!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul de politică externă Dan Dungaciu a prezentat, în exclusivitate pentru DC News, modul în care noua administrație Biden se va raporta la politica externă a Statelor Unite ale Americii.

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a oferit un interviu exclusiv pentru DC News și a vorbit despre modul în care noua administrație Biden va aborda dosarele Chinei și Iranului:

„Pivotul spre China pe care l-a făcut Trump e permanent. A încercat și Obama, dar nu i-a reușit, a făcut-o din vorbe. El a spus că a făcut pivotul spre Asia, dar la ședințele de politică externă vorbea numai de Orientul Mijlociu. Pivotul spre China l-a făcut Donald Trump, iar Biden nu are cum să dea înapoi. Se va merge pe aceeași politică.

Paradoxal, Trump a avut succese mai însemnate decât administrația Obama pe politică externă. A pus reperele unei păci în Orientul Mijlociu, nu a declanșat niciun război și chiar alocarea acelui 2% pentru NATO e un succes al administrației Trump. De asemenea, prezența în Europa, dar și atitudinea față de Federația Rusă și vânzarea armelor letale spre Ucraina, sunt succese ale lui Donald Trump. El a lăsat câteva lucruri marcante, dar continuitatea va fi preluarea dosarului Chinei de către Biden și nu mă aștept să fie schimbări. China se pregătește să invadeze Taiwanul, dar , prin parteneriatul cu SUA, statul insular are câteva posibilități de reacție. Totuși, la cum merge naționalismul chinezesc, la cum se comportă China, trebuie să ne așteptăm la o asemenea evoluție“, e de părere analistul politic.

Acordul cu Iranul nu va mai exista în forma sa inițială

„Orice s-ar întâmpla, acordul nuclear cu Iranul este inutilizabil. Este clar că Biden va dori să refacă un acord cu Iranul, dar nu va fi vechiul acord pentru că vremurile s-au schimbat radical, situația din Orientul Mijlociu s-a schimbat radical. Trump a reușit să pună Iranul într-o situație și mai complicată decât era. Din punctul meu de vedere, nimeni nu se va întoarce la acordul din vremea administrației Obama“, a conchis Dan Dungaciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel