Cine stabileşte data alegerilor. Klaus Iohannis anunţă un posibil conflict de interese în lege. "Ce facem, nu mai facem alegeri?"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va analiza legea prin care Parlamentul ar urma să stabilească data alegerilor parlamentare, însă a dat de înţeles că nu o va promulga. 

"Această lege a ajuns la mine şi probabil voi da un răspuns exhaustiv în momentul în care voi decide promulgarea sau nepromulgarea în această etapă a legii. Dar câteva considerente cred că trebuie luate deja în seamă. În ultimii 30 de ani, Guvernele au stabilit datele alegerilor şi acum ne găsim prima dată în situaţia că Parlamentul doreşte să îşi ia acest atribut prin lege. Când vorbim de locale, e o chestiune care poate fi discutată, iar CCR a spus că e la latitudinea Parlamentului să decidă dacă stabileşte data alegerilor sau dacă lasă la latitudinea Guvernului.", a declarat Klaus Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă. 

Posibil conflict de interese?

Preşedintele a menţionat că există posibilitatea unui conflict de interese în lege. 

"Dar la parlamentare e altceva. Cum e asta, ca Parlamentul să decidă când se alege Parlamentul? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari vrea să rămână mai departe acolo şi pur şi simplu nu ia o decizie. Ce facem? Nu ţinem alegeri? E cumva complicat, fiindcă Parlamentul de data aceasta trebuie să decidă chiar asupra alegerii Parlamentului. Nu este cumva un fel de conflict acolo? Toate aceste lucruri trebuie foarte bine judecate. Indiferent cum vor fi judecate, trebuie să ţinem cont de Constituţie, care e foarte fermă. Mandatul de parlamentar e de 4 ani, punct. Nu poate fi prelungit. Şi putem face un calcul foarte simplu. Ne ducem destul de clar la o dată la începutul lunii decembrie. Asta tehnic. Dar dacă legea rămâne şi Parlamentul  nu decide nimic, ce facem? Atunci ajungem la concluzia că poate această lege nu e soluţia cea mai bună. Dar vom analiza şi vom da un răspuns foarte clar.", a mai spus preşedintele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel