Ciolacu, după semnalul dat de Norvegia: Stânga ocupă Europa!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Facebook - Marcel Ciolacu
Facebook - Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu transmite un mesaj după aflarea rezultatului scrutinului din Norvegia. 

"Social-democrații au câștigat alegerile din Norvegia arătând că, în tot mai multe state europene, oamenii înțeleg necesitatea unor politici de stânga pentru a trece cu bine peste criza sanitară și economică. Sper ca și alegerile din Germania, de peste două săptămâni, să confirme acest trend.

Îl felicit pe liderul stângii norvegiene, Jonas Gahr Støre, pentru această victorie majoră și îl asigur de sprijinul și prețuirea noastră. Și ca să fac o trimitere la cel mai urmărit serial norvegian de pe Netflix, “Occupied”, sunt mândru că norvegienii dau un semnal clar că stânga "ocupă" Europa!", transmite preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Norvegia: Social-democraţii încep discuţiile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Social-democraţii din Norvegia încep marţi discuţiile cu alte partide în vederea formării unei coaliţii guvernamentale după recentele alegeri parlamentare din ţara nordică, în centrul tratativelor urmând să se afle schimbările climatice, transmite Reuters.

Liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Stoere, va trebui să răspundă temerilor alegătorilor cauzate de încălzirea globală şi de adâncirea diferenţelor între cei cu venituri ridicate şi cei mai săraci, garantând în acelaşi timp că renunţarea la utilizarea combustibililor fosili va fi făcută gradual.

Obiectivul lui Stoere este să convingă atât Partidul de Centru, al cărui bazin electoral se află în mediul rural, cât şi Stânga Socialistă să i se alăture, ceea ce ar însemna că noua coaliţie guvernamentală va beneficia de 89 de mandate parlamentare, cu patru mai multe decât este necesar pentru a avea o majoritate în Stortinget (parlamentul unicameral norvegian, cu 169 de membri).

Cred că merită să încercăm formarea unui guvern majoritar, a declarat Jonas Gahr Stoere luni seara târziu, după numărarea voturilor în întreaga ţară.

În special, Stoere va trebui să convingă Partidul de Centru şi Stânga Socialistă să accepte un compromis referitor la politica energetică. Norvegia produce în jur de 4 milioane de barili de petrol pe zi, ce reprezintă 40% din veniturile din export.

Premierul în exerciţiu, conservatoarea Erna Solberg, a anunţat că va demisiona de îndată ce un nou guvern este pregătit, estimându-se că executivul condus de Jonas Gahr Stoere îşi va putea începe mandatul la jumătatea lunii octombrie, transmite Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel