Cîţu, premier desemnat. Pîrvulescu: Există o posibilitate să fie voturi suficiente
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Politologul Cristian Pîrvulescu apreciază că există o posibilitate să fie voturi suficiente în Parlament pentru învestirea unui guvern condus de Florin Cîțu.

Florin Cîţu a fost propus miercuri în funcţia de premier de către preşedintele Klaus Iohannis, iar Cristian Pârvulescu este de părere că guvernul său ar putea primi votul de învestitură:

"În cursul după-amiezii, numele lui Florin Cîţu a fost atât de mult prezentat ca fiind viitorul premier desemnat. Evident că n-am fost luat prin surprindere. Mă aşteptam la asemenea desemnare, deşi lucrurile au evoluat foarte repede, după ce anteriorul prim-ministru desemnat, Ludovic Orban, şi-a depus mandatul în faţa preşedintelui", a declarat Pîrvulescu pentru Agerpres.

Argumente în favoarea lui Florin Cîţu

Politologul adaugă că Legislativul ar putea vota un guvern condus de Cîţu "tocmai pentru a ieşi din scenariul alegerilor anticipate", iar premierul desemnat "va încerca să formeze o coaliţie şi cu siguranţă se va prezenta cu o listă în faţa Parlamentului".

"Are un termen de zece zile pentru a forma un guvern şi acest guvern trebuie să fie convingător. Sigur, nu avem decât un comunicat al Curţii Constituţionale şi declaraţii ale preşedintelui acesteia, dar este suficient ca să înţelegem că e nevoie de o acţiune convingătoare în vederea formării unui guvern şi probabil vor începe negocierile imediat. Ce se va întâmpla e greu de spus, Parlamentul e suveran. Chiar dacă domnul Cîţu nu este un politician de primă linie şi nici nu este un lider de partid puternic, ar putea fi votat de Parlament, tocmai pentru a ieşi din scenariul alegerilor anticipate", a punctat Pîrvulescu.

Totuşi, el aminteşte că PSD a anunţat deja că nu va sprijini un asemenea guvern.

"Nu este cazul Pro România. Am văzut deja în declaraţiile făcute de liderii celor două partide, domnul Ciolacu şi domnul Ponta, deosebiri şi aceste deosebiri vor duce probabil la strategii de negociere diferite. Pro România şi-a arătat disponibilitatea de a participa la negocierile de formare a Guvernului şi chiar la o nouă echipă guvernamentală, aşa că, probabil în aproximativ trei săptămâni, vom avea un vot de încredere în Parlament, care va veni cu siguranţă după ce PSD îşi va alege liderul la Congresul Extraordinar şi în felul acesta va avea o poziţie ceva mai clară a principalului partid de opoziţie din momentul de faţă în legătură cu ieşirea României din criza structurală în care se află", a spus politologul.

Alegerile anticipate rămân ca variantă

"Există o posibilitate să fie voturi suficiente pentru un asemenea candidat, deşi domnul Cîţu nu are calităţile necesare. Unii ar sugera chiar că a fost desemnat tocmai pentru că nu are calităţi pentru a forma o majoritate şi pentru a susţine teoretic scenariul alegerilor anticipate. După comunicatul Curţii Constituţionale, niciun politician nu mai recunoaşte în momentul de faţă că ar avea ca obiectiv alegerile anticipate, dar ele sunt în continuare un scenariu posibil, pentru că sunt prevăzute în Constituţie şi sunt o ieşire din situaţia de blocaj", a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că l-a desemnat pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru.

"Au trecut cele 15 zile în care, conform regulamentului, ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat şi atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăşi acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, şi-a depus mandatul şi pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare. Noi nu ne dorim să blocăm România. Noi ne dorim să mergem mai departe şi să rezolvăm problemele ţării, să rezolvăm problemele românilor. Aşadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare pentru a mişca lucrurile în aşa fel încât să nu ne blocăm politic. Aşadar, astăzi am decis să desemnez pentru poziţia de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîţu, actualmente ministru al Finanţelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală şi un program de guvernare", a afirmat preşedintele, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel