Cîțu vs. Orban: Noul președinte PNL, ales sâmbătă. Chirieac, după ce votul s-a încheiat: E singura soluție valabilă în acest moment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Congres PNL
Congres PNL
Bogdan Chirieac, analist politic, a făcut un comentariu despre ce se va întâmpla după alegerea liderului PNL.

”Probabil Florin Cîțu va fi ales președinte PNL. Mai departe, ce va fi mâine... este foarte greu de spus. Probabil că vom avea un Guvern minoritar sprijinit de PSD. Este singura soluție valabilă în acest moment. Sigur... aici s-ar putea decanta anumite lucruri, se poate merge pe soluția germană. Acolo avem marea coaliție care este condusă de 12 ani. Mâine sunt alegeri în Germania. PSD-ul german, SPD, urmează să vedem cu cine va face alianță: cu Verzii sau Creștin-Democrații. Ar fi cumva aceeași situație și în România.

USR-PLUS, mai ales dacă va câștiga Dacian Cioloș funcția de președinte, este greu să se întoarcă la putere cu Florin Cîțu premier. Mai degrabă, Dacian Cioloș ar prefera să rămână în opoziție pentru a-și maximiza șansele la președinție în 2024. Situația politică rămâne foarte complicată. Congresul PNL nu finalizează ceva, ci doar deschide noi probleme, indiferent de rezultat. Sigur, dacă ar fi câștigat Ludovic Orban, nici nu vreau să mă gândesc la consecințe fiindcă nu ar fi mai contat președintele Iohannis... cu trei ani înainte de terminarea mandatului”, a zis Bogdan Chirieac la Realitatea Plus.

Votul privind alegerea preşedintelui PNL s-a încheiat, sâmbătă, la Congresul care se desfăşoară la Romexpo



Pentru şefia PNL candidează actualul preşedinte, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu. Cei aproximativ 5.000 de delegaţi au votat timp de peste o oră.

În timpul exercitării votului, s-au creat aglomeraţii în locurile în care erau distribuite buletinele. Premierul Florin Cîţu a susţinut că reuniunea liberalilor a fost organizată bine.

"Da, s-a organizat bine, în condiţii de securitate, toţi au avut mască... Totul este ok. Specialiştii vor spune dacă s-a respectat distanţarea. Eu vă spun că a fost organizat bine. Toţi au mască, toţi păstrează condiţiile de securitate. Totul este ok. Organizatorii vă vor spune cum au organizat acest congres, eu vă spun că astăzi a fost organizat bine", a precizat Cîţu, după ce şi-a exprimat votul la Congresul PNL.

Alegeri în Germania

Duminică, germanii votează în alegerile parlamentare federale, iar în urma acestui vot se va stabili și viitorul cancelar al Germaniei, succesorul Angelei Merkel.

SPD, Partidul Social Democrat, al cărui candidat pentru cancelar, Olaf Scholz, este în prezent vicecancelar și ministru de finanțe în guvernul de mare coaliție al Angelei Merkel, conduce în continuare în preferințele alegătorilor germani, dar cu o mică scădere, de un punct procentual. SPD are în sondaje, în acest moment, 25%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel