Ciudatul caz al unui pacient cu limfomul Hodgkin care s-a vindecat după ce a avut coronavirus. Lumea științifică e luată prin surprindere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ciudatul caz al unui pacient cu limfomului Hodgkin care s-a vindecat după ce a avut coronavirus.
Ciudatul caz al unui pacient cu limfomului Hodgkin care s-a vindecat după ce a avut coronavirus.
British Journal of Haemathology a publicat cazul clinic al unui bărbat în vârstă de 61 de ani care a dezvoltat un răspuns antitumoral după ce a contractat coronavirus. Pacientul, care prezenta simptome ale limfomului Hodgkin, a șocat comunitatea științifică în legătură cu „cazul ciudat”.

Bărbatul făcea hemodializă pentru insuficiență renală în stadiu final secundar după un transplant renal eșuat. La scurt timp, după ce a suferit o slăbire progresivă și a prezentat mase palpabile în diferite zone ale corpului, a fost îndrumat către un specialist unde i s-a diagnosticat limfom Hodgkin în stadiul III.

La scurt timp, pacientul a fost internat în secția de terapie intensivă, prezentând simptome legate de coronavirus. A fost internat cu dificultăți de respirație și a fost, în cele din urmă, diagnosticat cu SARS-CoV-2.

A fost internat la centrul medical timp de 11 zile, timp în care nu i s-au administrat corticosteroizi sau imunochimioterapie. După patru luni, pacientul s-a întors la centrul medical pentru o examinare a limfomului, unde medicii au putut observa scăderea radicală a dimensiunii ganglionilor.

În articol, medicii au afirmat că infecția cu SARS - CoV - 2 „a declanșat un răspuns imun antitumoral”. Potrivit studiului, citokinele inflamatorii produse ca răspuns la infecție ar fi putut activa celulele T specifice cu antigene tumorale și celule ucigașe naturale împotriva tumorii, scrie BBC MUNDO.

Limfomul Hodgkin, cunoscut și sub numele de boala Hodgkin, este un cancer al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel