Cluj-Napoca vrea să intre în ”Rețeaua orașelor creative a UNESCO”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Cluj-Napoca vrea să devină primul oraș din ”Rețeaua orașelor creative a UNESCO”. 

Încă o veste bună pentru România: acceptarea, de către UNESCO, a dosarelor de candidatură prezentate de municipiile Cluj-Napoca, respectiv Sibiu, pentru includerea în Rețeaua orașelor creative a UNESCO, scrie Cluju.ro

Ulterior, va începe faza de evaluare, care va stabili dacă orașele candidate vor fi incluse sau nu în Rețea. Rezultatele finale vor fi anunțate la începutul lunii noiembrie 2021. Din Rețeaua lansată în 2004, fac parte, în prezent, 246 orașe, din peste 80 de țări, printre care însă, în prezent, nu se numără niciun oraș din România.

„Sperăm ca de acum încolo, să avem în fiecare an candidaturi puternice! România nu poate lipsi de pe această listă globală, când are o ofertă atât de bogată„, a transmis Simona Mirela Miculescu, ambasador al României la Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO.

Ce este Reţeaua Oraşelor Creative?

Reţeaua Oraşelor Creative a fost creată pentru a promova cooperarea cu și între orașele care au identificat creativitatea drept un factor strategic pentru dezvoltarea urbană durabilă, în scopul de a consolida creaţia, producția, distribuția și difuzarea activităților, bunurilor și serviciilor culturale, dezvoltă hub-uri de creativitate și inovare și a lărgi oportunitățile pentru persoanele care activează în sectorul cultural, îmbunătăți accesul și participarea la viața culturală, în special pentru grupurile marginalizate sau vulnerabile, integra cultura și creativitatea în planurile de dezvoltare durabilă.

7 domenii din care orașele pot alege

Rețeaua acoperă șapte domenii de creație: artizanat și arte folk, arte media, film, design, gastronomie, literatură și muzică. Domeniul creativ poate fi ales de către orașe în funcție de preferința lor pentru un anumit sector al industriei creative.

Orașele trebuie să prezinte un plan de acțiune realist, inclusiv proiecte specifice, inițiative și politici care urmează să fie executate în următorii patru ani după desemnare la nivel local și internațional, pentru a pune în aplicare obiectivele rețelei.

În urma procesului de evaluare realizat prin consultări interne și externe cu experți independenți și orașele membre ale rețelei, Directorul General  UNESCO desemnează orașele creative.

Roșia Montană la UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va examina marţi candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie, alături de candidaturile Uruguayului, Braziliei şi Peru. Discutarea dosarului Roşia Montană figura iniţial pe agenda de duminică, potrivit site-ului UNESCO, scrie Agerpres. 

Luni, după ora locală 22:30 (14:30 GMT), preşedintele Comitetului a decis să amâne pentru marţi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fuseseră încă evaluate: grădina tropicală Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), observatorul solar din Chankillo (Peru), biserica Estacion Atlantida (Uruguay) şi peisajul minier de la Roşia Montană (România), relatează EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel