Clujul ar putea avea, în premieră pentru România, un circuit pentru testarea autovehiculelor autonome
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: captura video
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: captura video
Clujul devine din ce în ce mai inovativ. Un circuit pentru testarea autovehiculelor autonome ar putea reprezenta o premieră pentru România. 

Cu o valoare de peste 53 de milioane de euro, proiectul „Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC)” depus de Consiliul Județean Cluj spre finanțare europeană a trecut cu brio de etapa de preselecție, primind în urma evaluării 94,75 de puncte din maximul posibil de 100.

Unic în România 

 

Unic în țară, proiectul urmărește să contribuie la consolidarea rolului asumat de județul Cluj de zonă inovativă. Acesta asigură componenta de testare și promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome și tehnologia avansată.

„Dincolo de faptul că proiectul reprezintă o premieră absolută pentru România, marele merit al acestuia e legat de faptul că va consolida și mai mult profilul Clujului de pol de creștere și dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând și componenta de testare a rezultatelor cercetării. El va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiții generatoare de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite. În final, întreaga economie a Clujului va avea enorm de câștigat”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Proiectul urmărește trei obiective, și anume:

 

Realizarea unei infrastructuri de testare a sistemelor și tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, respectiv smart city, tehnologie 5G; realizarea unei infrastructuri care să ajute stimularea cercetării și dezvoltării prin oferirea unei infrastructuri – dotări și echipamente – sub forma unor laboratoare de dezvoltare și testare, precum și crearea infrastructurii și a ecosistemului necesare pentru facilitarea promovării, comunicării, diseminării și inovației deschise, printr-o componentă multifuncțională dedicată care să găzduiască diverse prezentări, conferințe, seminarii și alte activități asemănătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel