CNCD, AMENDĂ pentru Ministerul Educaţiei. "A încălcat dreptul la educaţie"
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
CNCD a amendat Ministerul Educaţiei pentru discriminarea elevilor maghiari în privinţa modalităţii de învăţare a limbii române.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat cu suma de 2.000 de lei Ministerul Educaţiei, întrucât încalcă dreptul la educaţie în condiţii de egalitate a elevilor români aparţinând minorităţii maghiare şi a stabilit un termen de şase luni pentru ca ministerul să înlăture fapta de discriminare.

Cine a făcut sesizarea

Sesizarea către CNCD a fost făcută în anul 2018 de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România, de Asociaţia pentru Judeţul Harghita, dar şi de trei elevi de etnie maghiară care în 2018 nu a reuşit să promoveze proba de limba română a examenului de Bacalaureat, fiind reclamat faptul că elevii maghiari sunt discriminaţi în privinţa modalităţii de învăţare a limbii române şi că sistemul educaţional nu oferă sprijin şi soluţii în acest sens.

Cei care au depus sesizarea la CNCD au reclamat lipsa manualelor specifice pentru elevii care aparţin minorităţii maghiare, lipsa noilor programe şcolare pentru aceşti elevi, precum şi lipsa unei îmbunătăţiri a modalităţii de evaluare a disciplinei Limba şi literatura română la evaluările naţionale şi la examenele de bacalaureat.

Ce susține Ministerul Educației

De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei a susţinut că nu este vorba de o situaţie de discriminare, deoarece nimeni nu beneficiază de un tratament preferenţial, legea fiind aplicată tuturor în acelaşi mod şi că elevii de la şcolile sau secţiile cu predare în limba maghiară studiază disciplina limba şi literatura română pe baza unei programe specifice, pe tot parcursul învăţământului preuniversitar, aplicarea noilor programe făcându-se progresiv.

Decizia CNCD a fost luată în octombrie anul trecut, dar a fost adusă la cunoştinţa preşedintelui CJ Harghita în cursul zilei de miercuri, iar acesta a făcut-o publică într-o conferinţă de presă.

Motivele sesizării

Borboly Csaba a precizat că unul dintre motivele pentru care s-a făcut această sesizare este legat de faptul că tinerii de etnie maghiară, nevorbitori de limbă română, nu au şanse egale pe piaţa forţei de muncă, iar celălalt vizează rezultatele slabe obţinute de elevii maghiari la proba de limbă română a Bacalaureatului.

"Totul a plecat din două motive. Unul este acela că pe piaţa forţei de muncă, copiii de etnie maghiară nu au aceleaşi şanse, nevorbind limba română, nu au aceleaşi posibilităţi de carieră, nu pot să se angajeze la foarte multe locuri de muncă unde vorbirea limbii române este obligatorie. Foarte mulţi copii merg la universităţi unde lipsa acestei abilităţi nu îi lasă să intre - la Poliţie, SRI, Magistratură şi în alte locuri unde vorbirea imperfectă şi cunoştinţele de folosire a limbii române sunt slabe, acolo nu au şanse. Şi chiar sunt foarte multe locuri de muncă unde examenul se face în limba română, şi la noi, la Consiliul Judeţean. (...) Al doilea motiv este legat de problemele identificate începând cu 2015, când ne-am axat pe această tematică, când jumătate dintre copiii maghiari din Harghita care au terminat liceul au picat la Bacalaureat şi cam de atunci, în fiecare an, se repetă acest lucru", a spus Borboly Csaba.

Demersurile făcute în acest sens

Acesta a susţinut că este nevoie de schimbarea metodologiei de predare a limbii române pentru elevii maghiari şi de introducerea unor ore de comunicare în limba română, cu elaborarea unor manuale alternative de comunicare.

Borboly a vorbit şi de demersurile pe care instituţia pe care o conduce le-a făcut în acest sens şi a punctat faptul că, după decizia CNCD, care spune că modalitatea de predare a limbii române este discriminatorie, "Ministerul Educaţiei trebuie să se implice şi să ia nişte decizii".

Cine se oferă să finanţeze elaborarea unui manual de comunicare în limba română

Preşedintele CJ s-a oferit chiar să finanţeze elaborarea unui manual de comunicare în limba română, dacă Ministerul Educaţiei nu dispune de fonduri.

"Când am fost la minister, spuneau că nu au fonduri, iar eu am zis că dacă trebuie să finanţăm Ministerul Educaţiei, ca materia facultativă pentru comunicare în limba română să fie realizată, atunci va finanţa CJ-ul, dar, oricum, cred că acest lucru este nasol. Cum să n-aibă ministerul bani pentru asta? Dar dacă nu o să aibă, noi participăm, nu e nicio treabă", a afirmat Borboly.

Decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării 

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată, în decizia făcută publică de Borboly Csaba, că "discriminarea constă în îngreunarea procesului de învăţare a limbii române de către elevii români aparţinând minorităţii maghiare, rezultând astfel note foarte mici la notarea acestora la examenul de capacitate ori bacalaureat".

De asemenea, Colegiul director reţine că această situaţie persistă în timp, elevii lovindu-se de această problemă în fiecare an şcolar.

"Prin schimbările politice survenite şi plasarea vinii pe un Guvern sau altul, elevii aparţinând minorităţii maghiare sunt cei care au de suferit din lipsa manualelor adaptate", se arată în hotărârea CNCD.

Ce mai precizează hotărârea

Colegiul director a luat act şi de studiul efectuat de către Consiliul Judeţean Harghita, în colaborare cu ISJ Harghita şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, referitor la predarea şi învăţarea limbii române în şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară ale judeţului Harghita, "în cadrul căruia au fost chestionaţi un număr de 833 de elevi, un număr de 733 de părinţi şi 136 de profesori de limba şi literatura română, rezultând un procent foarte mic de persoane care vorbesc foarte bine limba română".

În hotărâre se mai precizează că, indiferent din vina cui s-a creat, Colegiul director constată că situaţia existentă dezavantajează elevii aparţinând minorităţilor naţionale, întrucât aceştia nu beneficiază, la începerea anului şcolar, de manualele la care sunt îndreptăţiţi.

Ministerul Educaţiei Naţionale a încălcat dreptul la educaţie

În decizie se arată că, prin fapta sa, Ministerul Educaţiei Naţionale a încălcat dreptul la educaţiei în condiţii de egalitate a elevilor români aparţinând minorităţii maghiare.

"Colegiul director aplică o amendă contravenţională Ministerului Educaţiei Naţionale, prin reprezentant legal. Colegiul director stabileşte termen de şase luni în care Ministerul Educaţiei Naţionale va înlătura fapta de discriminare mai sus constatată. În caz contrar, Colegiul director va relua analiza prezentei cauze", scrie în decizia CNCD, care a fost luată cu unanimitate de voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel