CNCD, decizie după ce ÎPS Teodosie a spus că femeile au dureri la naştere pentru că au făcut păcatul originar
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Arhiepiscopia Tomisului
Facebook Arhiepiscopia Tomisului
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a anunţat o primă decizie luată după declaraţiile controversate ale IPS Teodosie despre femei. 

CNCD nu va sancționa interpretări ale unei credințe, dacă se dovedește că așa stau lucrurile, a subliniat Asztalos, la Digi FM.

"Ceea ce vom analiza noi în această speță și în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declarația, conținutul, scopul - dacă a fost sau nu o intenție de a aduce o atingere demnității anumitor categorii de persoane - și, desigur, calitatea celui care a făcut declarația, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influențează comportamente din societate. Fiecare cult își stabilește propriile canoane și propria dogmatică, iar statul, inclusiv CNCD, le respectă", a punctat Csaba Asztalos. 

ÎPS Teodosie, declaraţie controversată despre femei 

„Nicio femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul și iată că se află cu această neputință, pentru că - ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur - dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulțit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeiești care le-a zis înainte de păcat 'Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul'”, a spus ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea, joi seara, citat de Mediafax.

Înaltul ierarh a continuat spunând că din cauza păcatului primordial femeia „naște fii în dureri”.

„Femeii i s-a spus: în dureri vei naște fii. Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferența dintre bărbat și femeie și iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Și Sfântul Sfinților este bărbat", a mai spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Calinic, replică: "Femeia, un înger pe pământ"

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Calinic Argeșeanul, susține că femeia este înger pe pământ.

„Voi încerca să scriu despre o altă minune, cea a răsplăţii întreite făcută de Dumnezeu Femeii prin aceea că: Au aflat cele dintâi despre Învierea lui Iisus Hristos; au văzut cele dintâi pe Iisus Cel înviat din mormânt şi au dus cele dintâi vestea cea mare a Învierii lui Iisus, chiar ucenicilor Săi! Cum să nu rămâi fermecat de aşa curaj, credinţă şi dragoste manifestată pentru Iisus Învăţătorul şi Părintele iubitor? Femeile purtătoare de mir au rămas în istoria lumii ca cele mai curajoase şi devotate fiinţe ca şi mamele noastre, ca şi soţiile devotate chemării speciale şi gospodinele care ţin în mâini şi pe umerele lor destinele omenirii”, a scris IPS Calinic Argeșeanul pe Facebook.

Acesta susține că nu ne este îngăduit să considerăm femeai „obiect de batjocură”.

„Dacă Eva în Paradis a auzit osânda rostită de Dumnezeu – după căderea în păcat -, tot femeia va auzi cea dintâi vestea cea mare a izbăvirii din morţi, prin Iisus Hristos Cel înviat! Astfel, Femeia este reabilitată pentru totdeauna şi nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură. Cuvine-se cu adevărat ca bărbaţii să ocrotească Femeia pentru că este egală – de drept divin -, cu Bărbatul! Sfântul Apostol Pavel, spulberă pentru totdeauna mentalitatea din bătrâne veacuri, că femeia ar fi inegală bărbatului! Iată textul: Nu mai este iudeu, nici elen, nici rob, nici liber, nici parte bărbătească sau parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus! (Galateni 3, 28)”, se mai arată în postare.

VEZI Replica lui IPS Calinic după declarațiile lui Teodosie despre femei: Femeia este un Înger purtător de mir

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel