UPDATE Cod ROȘU de inundații la Satu Mare. 150 de persoane evacuate, case și poduri prăbușite. 100 de oi moarte și alte câteva sute dispărute - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: ISU Satu Mare
Foto: ISU Satu Mare
Mai multe localități din județul Satu-Mare au fost afectate de inundații în ultimele ore. Aproximativ 150 de persoane au fost evacuate, iar trei case și un pod s-au prăbușit.

UPDATE: Reprezentanții ISU Satu Mare au actualizat la ora 11:00 situația din județ ca urmare a fenomenelor meteo periculoase. 

Situație inundații județul Satu Mare:


- localitatea Rătești - 100 de persoane evacuate în căminul cultural  (o parte din acestea  au mers la rude) și 60 de gospodării inundate, 700 de oi dispărute, 250m din drumul european E81 afectat - la fața locului se află domnul Prefect al județului Satu Mare împreună cu inspectorul șef al ISU Satu Mare, 10 pompieri militari și 12 pompieri voluntari din cadrul SVSU Beltiug;

- localitatea Hurezu Mare - 49 de gospodării inundate, 1 anexă (bucătărie de vară) dărâmată și la o fermă - 300 de oi izolate, la fața locului se afla adjunctul ISU Satu Mare, un maistru militar, 10 pompieri militari și 8 pompieri voluntari din cadrul SVSU Supur;

- localitatea Socond - la o fermă sunt aproximativ 100 de oi moarte și 1000 izolate, 200 m de drum (căile de acces către Bolda respectiv Stâna- DJ 196 A) blocat de ape;

- localitatea Racova - 4 gospodării inundate.

- Știrea inițială - 

În localitatea Rătești au fost inundate în urma unei viituri produse în această dimineață. Pompierii au intervenit pentru evacuarea mai multor persoane și pentru scoaterea apei din gospodării. 

”În acest moment avem informații că aproximativ 100 de locuințe au fost afectate de inundații, începând cu această dimineață de la ora 04:00. Cei care se aflau în aceste locuințe au fost evacuați. S-au înregistrat pagube numai și numai materiale, iar apa este în scădere. Pe lângă comuna Rătești mai este încă o comună afectată, comuna Socond, unde mă aflu eu acum. Există oameni evacuați și aici, dar lucrurile sunt evacuați și aici. Oamenii sunt în grija primăriei. Sperăm ca oamenii să poată să revină la casele lor, iar ulterior urmează să fie evaluate toate pagubele”, a declarat Altfatter Tamas, prefect Satu-Mare, în direct la Antena 3. 

Conform reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență din Satu Mare, în total au fost evacuate aproximativ 150 de persoane care au fost adăpostite la un cămin cultural. 

Bilanțul evenimentelor, anunțat de ISU Satu Mare

”La ora 01:11 - au intervenit 10 subofițeri cu o autospeciala de primă intervenție și comandă, 2 motopompe de capacitate mare  și o barcă pneumatică pentru evacuarea apei din mai multe curți inundate în localitatea Stâna. 

La ora 01:19 - pompierii voluntari au intervenit  în localitatea Socond la un pod provizoriu distrus de viitură. 

La ora 05:02 - 1 ofițer și 5 subofițeri au intervenit cu două autospeciale de primă intervenție și comandă dotate cu o motopompa de capacitate mare, la Hurezu Mare (pompierii au evacuat 3 copii, 4 Adulți, un câine și o pisică) aproximativ 20 de case inundate.

La ora 06:00: intervenție la Rătești, 2 ofițeri și 16 subofițeri cu doua motopompe remarcabile, o autospeciala de prima intervenție și comanda și un autocamion de intervenție”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Satu-Mare. 

Trei case s-au prăbușit

Primarul comunei Beltiug, județul Satu Mare, a intervenit în direct la postul de televiziune Antena 3 unde a făcut precizări cu privire la situația inundațiilor din zona sa. 

”Au fost câteva familii evacuate. Acestea au fost adăpostite la căminul cultural unde au primit apă și mâncare și li s-au oferit toate condițiile necesare. (...) O comisie va evalua pagubele în urma inundațiilor. Până acum trei case s-au prăbușit”, a declarat Ioan Gurzău, primar Beltiug. 

Cod Roșu de inundații

În cursul zilei de astăzi, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis mai multe avertizări de inundații, printre care și un Cod Roșu.

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Maria (afluent al Crasnei), județul Satu Mare”, se arată într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel