Comisia Europeană declanşează procedura de deficit excesiv pentru România. Câciu cere demiterea lui Cîţu
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Economistul Adrian Câciu cere demiterea lui Florin Cîţu, ministru de Finanţe, după ce Comisia Europeană a anunţat declanşarea procedurii de deficit excesiv pentru România şi a publicat datele previzionate pentru deficitul pe 2020. 

"Dați Ferentari-ul jos din tren! Două critici imense echivalente cu două cartonașe roșii!

Consiliul Fiscal a avertizat că bugetul pe 2020 este praf şi deficitul public real este în jurul valorii de 4,7%. Comisia Europeană spune în previziunile de iarnă că deficitul public pe anul 2020 va fi 4,9% din PIB. Asta înseamnă că atât SFB 2020-2022 cât și Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat sunt prost făcute.

Nu trebuie sa ne mai ascundem după degete, persoana care a făcut aceste documente nu a știut, pur și simplu, să programeze veniturile și cheltuielile pe anul 2020. A tăiat venituri care erau prinse în buget. O spune CF. Face confuzii enorme între avertismentele pe deficitul structural (pe care el însusi îl ignoră) şi evoluţia deficitului public pe cash, în mod intenţionat pentru a manipula şi a ascunde propriile nerealizări.", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook. 

Se cere demiterea lui Cîţu

"Recapitulez:

Un ministru care a primit aviz negativ la comisii.

Un ministru care a fost demis de Parlament prin moțiune simplă.

Un ministru care a fost demis prin moțiune de cenzură.

Cartonaş roşu de la Consiliul Fiscal.

Cartonaş roşu de la Comisia Europeană.

Şi el are tupeul să spună că alții au creat deficitul pe anul 2019. Am arătat public faptul că el a creat deficitul de 4,64%. Documentele vorbesc de la sine! El a dat avans rachete, care trebuiau plătite în 2020. Şi-a trecut acest lucru la cheltuieli cu investiţiile deşi ele nu făceau parte din investiţiile programate.

El nu a încasat veniturile pe care şi le-a asumat şi a creat o gaură de 4,6 miliarde lei. El a plătit frații Micula, dar nu s-a ocupat să recupereze banii din evaziunea firmelor acestora şi nici nu a văzut că putea plăti banii și în 2020. El nu a executat datoria Băncilor BpL de 1,2 miliarde lei inclusiv penalități. El a plătit facturi PNDL programate pentru trimestrul I 2020.

În locul lui m-aș ascunde. În schimb iese cu tupeu și spune minciuni. 4,9% deficit în 2020?
P.S: a greșit chiar și propria estimare a deficitului pe 2019. A programat deficit de 4,4% și a făcut deficit de 4,6%.

Domnule CEO al Guvernului, orice CEO ar fi concediat imediat un astfel de CFO. Aţi pierdut 15% din cauza antiperformanţelor lui.

Decizia vă aparține!", a mai scris economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel