Comisia Europeană mobilizează Europa. 123 de milioane pentru cercetarea coronavirusului: Trebuie să ne folosim forța
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Comisia Europeană a anunțat că alocă 123 milioane de euro din noul program de cercetare și inovare pentru cercetări urgente vizând variante ale noului coronavirus.

Potrivit unui comunicat al CE, această primă finanțare de urgență în cadrul programului Orizont Europa se adaugă la o serie de acțiuni de cercetare și inovare finanțate de UE pentru combaterea noului coronavirus, scrie Mediafax.

"Trebuie să ne folosim forța combinată"

"Continuăm să mobilizăm toate mijloacele de care dispunem pentru a combate actuala pandemie și provocările pe care le determină variantele noului coronavirus. Trebuie să ne folosim forța combinată pentru a fi pregătiți pentru viitor, începând de la depistarea timpurie a variantelor, până la organizarea și coordonarea trialurilor clinice vizând noi vaccinuri și tratamente, asigurând, în același timp, colectarea și schimbul corect de date în toate etapele”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Comisia a lansat noi cereri care completează acțiunile precedente de creare a unor tratamente și vaccinuri prin organizarea și desfășurarea unor trialuri clinice pentru a înregistra progrese în ceea ce privește crearea unor tratamente și vaccinuri promițătoare împotriva SARS-CoV-2/COVID-19. Cererile vor fi deschise pentru trimiterea de documente la 13 aprilie, iar termenul de transmitere a acestora este 6 mai 2021, a mai informat CE.

PIB-ul mondial ar putea creşte cu 9.000 de miliarde de dolari

În același timp, FMI cere majorarea cheltuielilor cu vaccinarea, cu același scop: combaterea pandemiei. Instituţia le-a solicitat statelor membre să menţină sprijinul fiscal acordat economiilor lor, afacerilor şi cetăţenilor vulnerabili până când pandemia este ferm sub control, scrie Agerpres.

Dacă în urma campaniei de vaccinare virusul va fi mai repede sub control, ar putea fi colectate venituri fiscale globale suplimentare de peste 1.000 miliarde de dolari până în 2025, în economiile avansate, iar PIB-ul mondial ar putea creşte cu 9.000 de miliarde de dolari, deoarece afacerile s-ar redeschide mai rapid şi ar demara angajări, se arată în raportul publicat publicat miercuri de instituţia financiară internaţională.

FMI cere un sprijin mai ţintit pentru gospodăriile vulnerabile, inclusiv minorităţi, femei şi angajaţi cu salarii scăzute care muncesc la negru în multe ţări. De asemenea, este necesar mai mult sprijin pentru micile afaceri. În schimb, statele dezvoltate cu un nivel ridicat al datoriei trebuie să înceapă să-şi reconstruiască rezervele fiscale (fiscal buffers), pentru a fi pregătite în cazul unor şocuri viitoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel