Comisia Europeană, previziuni SUMBRE după COVID. RECORD al zonei EURO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Noi date sunt publicate astăzi de Comisia Europeană privind cele mai recente previziuni privind evoluţia economiei Uniunii Europene. 

Comisia Europeană urmează să prezinte marţi cele mai recente previziuni privind evoluţia economiei Uniunii Europene şi a zonei euro în 2020 şi în 2021, care ar putea indica mai clar ravagiile provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), transmite DPA, scrie Agerpres. 

În mai, Executivul comunitar anunţa că se aşteaptă ca zona euro să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,7%, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6,3%, în timp ce economia Uniunii Europene (UE) va scădea cu 7,4% în 2020, dar va creşte cu aproximativ 6% în 2021.

Tablou sumbru al economiei 



Previziunile care urmează să fie publicate marţi ar urma să actualizeze acest tablou sumbru al situaţiei economice a blocului comunitar, în urma măsurilor de izolare adoptate pentru limitarea pandemiei, care au dus la închiderea magazinelor, restaurantelor şi hoteluei. Multe dintre aceste restricţii sunt ridicate graduale în statele membre UE.

De asemenea, datele ar urma să arate cât de repede şi în ce măsură se va redresa economia Uniunii Europene şi a zonei euro.

Creşterea deficitelor şi a datoriei publice



Comisia Europeană se aşteaptă ca măsurile decisive, adoptate de statele membre pentru limitarea pagubelor economice provocate de pandemie, să determine creşterea deficitelor şi a datoriei publice. Se preconizează că deficitul public agregat al zonei euro şi al UE va creşte de la doar 0,6 % din PIB în 2019 la aproximativ 8,4% în 2020, după care va scădea din nou la aproximativ 3,4% în 2021.

Ponderea datoriei publice în PIB va creşte la rândul său. În zona euro, se estimează că va urca de la 86% în 2019 la 102,7% în 2020 şi apoi va scădea la 98,7% în 2021. În UE, se preconizează că rata datoriei va creşte de la 79,4% în 2019 la circa 95% în acest an, după care va scădea la 92% anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel