Consiliul Național al Elevilor, reacție la decizia Guvernului de a limita cuantumul burselor
Autor: Crişan Andreescu pe 09 feb, 12:25 | Educatie

Rareș Voicu Foto: Facebook

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor reacționează, după declarația pre1edintelui  PNL, Ludovic Orban, care a declarat că Executivul a decis aprobarea cuantumurilor burselor  școlare.

"În cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CamereiDeputaților, Ludovic Orban, întrebat fiind care este statusul includerii fondurilor aferenteburselor școlare în bugetul de stat, a declarat că Guvernul a emis o hotărâre privindaprobarea cuantumurilor minime ale burselor școlare la finele anului 2020, fără, însă, amenționa ceva despre cuprinderea acestora în legea bugetului de stat.

Consiliul Național al Elevilor remarcă o tergiversare nefirească a procesului deincludere a sumelor aferente burselor elevilor în bugetul de stat pentru anul 2021, înciuda faptului că legea impune acest lucru în mod clar. Astfel, în cazul în care Guvernulnu va include banii pentru bursele elevilor în bugetul de stat, Hotărârea de Guvern nr.1064/2020 nu va avea aplicabilitate, iar diferențele colosale dintre bursele oferite de la olocalitate la alta vor continua să existe. Pentru a evita asemenea situații, în careadministrațiile locale acordă burse de numai 8 lei1 pe lună, este imperios ca acestea săaibă drept punct de plecare suma de 100 de lei, stabilită de către Guvernul României înluna decembrie a anului trecut.

Totodată, trebuie să atragem atenția cu privire la repetatele intenții ale ConsiliuluiNațional al Elevilor de a purta discuții cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, în sensuldezbaterii problematicii burselor școlare, fără a primi, însă, vreun răspuns. Criticăm cufermitate, totodată, procesul netransparent de elaborare a legii bugetului de stat pentruacest an, fără consultarea directă a reprezentanților societății civile", precizează într-un comunicat CNE.

„În ultimii 3 ani, Consiliul Național al Elevilor, alături de elevii din întreaga țară, aluptat pentru obținerea unui cuantum minim al burselor elevilor! În luna decembrie aanului trecut, acest cuantum a fost stabilit, în sumă de 100 de lei. Acesta nu va fi aplicat,însă, dacă sumele necesare acoperirii cuantumului minim pentru toți elevii carebeneficiază de burse nu vor fi incluși în legea bugetului de stat pentru anul 2021. Vomlupta până la capăt pentru colegii noștri, care merită burse mai mari de 8 lei pe lună, așacum se practică în unele localități. Nu ne vom opri aici!”, a declarat Rareș Voicu,președintele Consiliului Național al Elevilor.

Educatie Vezi toate articolele
Crossuri parteneri