CONTROVERSĂ URIAȘĂ cu plajele de la 1 iunie. Cazul la care nimeni nu s-a gândit: ”Riscăm orice!”
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Corina Martin, preşedintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS în ce condiţii vor fi redeschise plajele începând de luni, 1 iunie. Aceasta a afirmat şi că mai multe măsuri impuse de Guvern sunt inaplicabile. 

"Noi nu am înţeles nimic despre rezervări, nu ni s-a comunicat nimic în acest sens. Pentru plajele unde există facilităţi organizate, adică plajele care sunt administrate de operatori de plajă, cu şezlonguri şi organizare, nu cunosc această prevedere, legată de necesitatea rezervărilor, ci doar aceea a păstrării distanţei între şezlonguri. Există, însă, şi o serie de reglementări inaplicabile pur şi simplu, pe care le luăm doar cu titlu de recomandare, pentru că ele nu pot fi aplicate. Spre exemplu, dacă la umbrela nr 3 este o familie care are copii şi copiii se joacă pe plajă cu copiii familiei de la umbrela 5, cine va sta să îi supravegheze, să vadă dacă acei copii interacţionează sau se apropie? De cât personal am avea nevoie pentru aşa ceva? Este absurd.

Aceeaşi problemă este şi la terase. Cum poţi face distanţare în bucătăria unui restaurant? Cum poţi face distanţare la toaletă? Trebuie să existe personal care să verifice cine intră, cine iese? Adică, dacă a intrat o persoană de la masa 3, atunci persoana de la masa 5 care vrea la toaletă nu mai poate intra? Sunt prevederi care, din punctul nostru de vedere, nu au fost făcute de oameni care înţeleg cum funcţionează această industrie şi noi solicităm clarificări. 

Până atunci, dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că operatorii de pe plajă vor deschide cu măsurile pe care le consideră de bun simţ. Riscăm orice, dar din prima zi de pandemie am riscat şi la supermarket să ne întâlnim cu casiera şi nu am auzit de niciuna care să fi fost infectată, deşi a luat contact cu mii de clienţi. Riscul există în tot ce facem. E clar că trebuie să convieţuim cu acest COVID. Dacă se va trece la măsuri de control, vom discuta şi ne vom regrupa, tocmai pentru ca ei să ne dovedească cum se pot implementa aceste măsuri.", a explicat Corina Martin în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Legislaţia GDPR; în pericol de încălcare

"Legat de rezervare, este adevărat că poţi fi identificat mai uşor în cazul unei anchete epidemiologice. Dar se încalcă normele GDPR. Şi noi ne întrebăm de ieri, de când am citit prevederile, cum anume şi cine răspunde dacă se întâmplă asta. Trebuie aduse clarificări! Acum nu suntem mulţumiţi de modul în care au fost publicate normele, mai ales că propunerile noastre nu se regăsesc, pare alt film. 

Pentru weekendul de Rusalii ştiu deja hoteluri care au deja 90 la sută grad de ocupare. Oamenii vor merge pe plajă, nu toate sunt organizate, dar nimeni nu te poate împiedica să pui prosopul sau rogojina. Vom vedea exact cum vor putea fi aplicate normele. Trebuie să continue dialogul, pentru că e clar că normele nu au fost impuse în baza dialogului avut cu noi. Credem că sunt suprareglementări, în loc să fie chestiuni simple pe care să le putem aplica în viaţa de zi cu zi. În transportul în comun ne verifică cineva dacă păstrăm distanţa? Nu! 

Senzaţia mea este că ministerele nu comunică între ele, nu există un dialog profesionist şi de aici vin aceste discrepanţe între tot felul de decizii care se iau, în ciuda consultărilor şi a materialelor pe care noi le-am tot pus pe masa Guvernului”, a mai spus aceasta. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel