Copiii fără auz din Alba, nevoiți să plece din județ pentru a studia. Cea mai grea alegere e singura șansă
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Pixabay
foto Pixabay
În întreg județul Alba nu există nicio școală pentru copiii fără auz. Ei sunt nevoiți să meargă la Cluj, pentru a avea o șansă.  

Carmen Monica Ionele, directorul executiv al Asociației Naționale a Surzilor din România- Filiala Alba și, de asemenea, și interpret în limbaj mimico-gestual, a declarat, pentru ziarulunirea.ro, că ”din cauza pandemiei, nu a mai fost posibil pentru noi să organizăm diferitele evenimente care aveau loc aici. Membrii noștri puteau veni aici pentru petreceri organizate, de exemplu, pentru Ziua Copilului din iunie sau Ziua Dulciurilor din februarie. Aici, fiecare participant își aducea o prăjitură, care era evaluată apoi de un juriu, formată dintr-o persoană surdă și un specialist. Pe baza aspectului și gustului său, aceștia erau recompensați cu premii, ca la oricare concurs. De asemenea, mai avem petreceri cu costume de Halloween și membrii noștri participă și la competiții dedicate lor, de pescuit, dansuri, concursuri de frumusețe, cultură generală și fotbal.”

Asociația Națională a Surzilor nu este un simplu loc pentru distracție, însă. Membrii sunt ajutați și pentru unele dintre cele mai fundamentale activități, care ar putea părea banale pentru mulți. 

Șansa la educație, doar în Cluj

”Printre altele, noi îi ajutăm și pentru lucruri cum ar fi depunerea actelor la diverse instituții, completarea dosarelor, redactarea cererilor. Prin legea 448/2006, aceștia au dreptul la un interpret,”, a adăugat Monica.

Sistemul educațional din România face și el, din păcate, parte din realitatea dură cu care cei care suferă de astfel de deficiențe se confruntă zilnic. Copiii fără auz din Alba trebuie aleagă între a face carte într-un internat din Cluj, departe de casa lor, sau a se înscrie într-o școală normală, unde din prima zi vor fi dezavantajați. ”La Bacalaureat, foarte mulți dintre aceștia își pică examenul. Nu există nici un subiect structurat pentru ei” a mai spus Monica Ionele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel