Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița, decizie privind  Sanatoriul TBC Moroeni
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Sanatoriul TBC Moroeni  Foto: Crișan Andreescu
Sanatoriul TBC Moroeni Foto: Crișan Andreescu
Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița, a declarat în urma unei vizite la Danatoriul TBC de la Moroeni, că această instituție  sanitară nu se va închide.

"Sanatoriul de la Moroeni va avea tot suportul Consiliului Judeţean Dâmboviţa! Am ținut să asigur de acest lucru toate cadrele medicale și conducerea spitalului cu ocazia vizitei pe care am făcut-o, astăzi, împreună cu vicepreședintele Consiliului, Luciana Cristea, și primarul Comunei Moroeni.

Sanatoriul de la Moroeni trebuie să redevină unul dintre cele mai importante centre naționale de tratarea a tuberculozei, iar pentru acest lucru vom căuta surse de finanțare în viitorul exercițiu europen care începe în 2021.

De asemenea, vom depune tot efortul necesar pentru ca Sanatoriul TBC de la Moroeni să devină atractiv și pentru cadrele medicale de care avem mare nevoie.

Cert este faptul că sanatoriul are un viitor în sistemul de sănătate dâmbovițean și național, iar eu și colegii mei din conducerea Consiliului Județean le vom fi alături în găsirea de soluții pentru ca activitatea de aici să decurgă fără probleme", a declarat președintele CJ Dâmbovița.

Sanatoriul Moroeni, file de istorie

În 1938, după doi ani de la începutul construcției, a fost inaugurat Sanatoriul TBC de la Moroeni, la vreamea aceea, cu cele 600 de paturi disponibile, find al doilea ca mărime din Europa. Este o replică a unui cunoscut sanatoriu din Elveția. Construit la altitudinea de 950 de metri, locația a fost aleasă din cauza condițiilor climatice deosebite.

Sanatoriul de la Moroeni, după inaugurare

Clădirea în stirl art deco este alcătuită din trei corpuri: un corp central cu 10 etaje cu terase, și două corpuri, unul de patru etaje și celălat cu două etaje. Sanatoriul poartă semnătura arhitectului italian Antonio Viecelli, constructorul fiind cel care a ridicat și cazinoul din Constanța, Daniel Renard.

La scurt timp după inaugurare, Sanatoriul devine vârful de lance al medicinei pneumologice, aici efectuându-se prima tomografie clasică și prima branhoscopie din România, alături de numeroase cercetări care priveau chirurgia toracică

În vremurile de "glorie" ale Sanatoriului, acesta dispunea de locuințe pentru medici, magazin, brutărie, oficiu poștal, cinematograf, grădiniță și școală pentru clasele I-IV, iar în parcul din fața clădirii era o plăcere de a face câte o plimbare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel