Coronavirus: Austria va cere certificatul verde la locul de muncă de la 1 noiembrie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
vaccinare
vaccinare
Austria va cere certificatul verde la locul de muncă de la 1 noiembrie.

Austria va cere de la 1 noiembrie certificatul verde - vaccinare, trecere prin boală sau test PCR recent - pentru a merge la locul de muncă acolo unde în birou există mai mult de o persoană, relatează miercuri EFE.

Această măsură, aprobată de coaliţia guvernamentală formată din conservatori şi ecologişti, a fost anunţată în aceeaşi zi în care ţara a înregistrat cel mai mare număr de contagieri de COVID-19 din 2021.

Va fi o perioadă de tranziţie în care toţi cei care lucrează şi nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2

Între 1 şi 14 noiembrie se stabileşte o perioadă de tranziţie în care toţi cei care lucrează şi nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2. Măsura se aplică tuturor lucrătorilor care intră în contact cu alte persoane la locul de muncă, inclusiv în spaţiile comune sau la cantine, fiind însă excluşi cei care lucrează de acasă sau care sunt singuri, precum şoferii de camioane. Detaliile acestei măsuri vor fi anunţate la sfârşitul săptămânii, când decretul guvernamental va fi aprobat de cele două camere.

În Austria se cere deja certificatul verde pentru a intra în restaurante sau pentru alte activităţi de agrement, precum intrarea în cinematografe, teatre sau stadioane. Măsura vine după ce în ultimele 24 de ore această ţară de 8,8 milioane de locuitori a înregistrat 13 decese şi 3.727 de contagieri, cea mai mare cifră de la 1 decembrie 2020, potrivit datelor oficiale. În Austria sunt spitalizate cu COVID-19 circa o mie de persoane, dintre care 218 se află la terapie intensivă.

Experţii prognozau deja o creştere a numărului de cazuri la toamnă ca urmare a procentului relativ scăzut de vaccinare - 61,9 % din populaţie cu schema completă - un procent care însă a crescut în ultimele săptămâni. O parte din scepticismul faţă de vaccinare îi revine Partidului Libertăţii (FPÖ, de extremă dreapta) - cu intenţii de vot de 21 % -, care consideră această măsura drept un atac adus 'libertăţii' individuale şi care pune la îndoială eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel