Coronavirus, efecte în economie. Ionel Dancă: Asta e cea mai importantă măsură pentru companii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Şeful Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă, a explicat care este cea mai importantă măsură luată de executiv pentru a veni în ajutorul companiilor care au fost afectate de pandemia de coronavirus. 

"Cea mai importantă măsură este că statul în această perioadă suportă costurile angajatorilor cu cheltuiala legată de şomajul tehnic pentru cei care au contractele suspendate temporar. Practic, statul suportă cheltuiala angajatorilor petnru a acorda şomaj tehnic salariaţilor, în cuantum de 75 la sută din salariul de bază, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut pe ţară. Dar nu numai pentru cei angajaţi cu contract individual de muncă, ci şi pentru PFA, intreprinderi individuale, contracte pe drepturi de autor, etc. 

Ca urmare a semnalelor primite din zona mediului de afaceri, a partenerilor sociali, am simplificat procedura. Angajatorii, pe baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, trimit la ministerul Muncii lista cu angajaţii care au contractele suspendate şi pe baza acestei declaraţii vor primi acest ajutor de la stat pentru plata indemnizaţiei de şomaj. Nu e o problemă de procesare. Când angajatorul trimite aceste solicitări, plata se face automat. Ulterior se va face un control, şi am convenit asta şi cu Comisia Europeană, pentru că ne dorim ca o parte din bani să vină de la Comisia Europeană", a declarat Ionel Dancă la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel