Infecțiile NOSOCOMIALE din Italia, ”umăr la umăr” cu COVID-19. Cine ucide, de fapt, la scară largă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Italia este epicentrul pandemiei în Europa, fiind ţara cu cele mai multe persoane infectate, dar şi cu cei mai mulţi morţi. Unul dintre motive, au aflat cercetătorii, este reprezentat de infecţiile intraspitaliceşti. 

Carl Heneghan, epidemiolog şi director al Centrului de Medicină bazată pe Dovezi la Universitatea Oxford bănuieşte că unul dintre factorii care au dus la creşterea numărului de morţi din cauza COVID-19 din Italia nu are nicio legătură cu virusul în sine, ci cu bacteriile. 

Italia este ţara cu cel mai mare număr de morţi provocate de infecţii nosocomiale din Uniunea Europeană (o treime dintre victimele infecţiilor nosocomiale din Europa vin din Italia). Astfel, pentru că antibioticele nu reuşesc să învingă virusul, o infecţie virală poate deschide calea unor afecţiuni secundare sau a unor complicaţii precum pneumonia bacterială. Şi, dacă bacteria este rezistentă şi nu poate fi ucisă cu tratament medical, atunci nu mai vorbim de moarte din cauza primului virus. 

"Este o parte incredibilă a întregii poveşti. Şi este extrem de prevalentă la persoanele în vârstă", a explicat Carl Heneghan, pentru BBC

Italia, mortalitate ridicată în rândul vârstnicilor

Însă nu doar vârsta are o influenţă importantă, ci şi starea de sănătate a populaţiei. Dar asta nu explică, pe fond, de ce unele ţări raportează mai multe victime decât altele. Iar Italia este una dintre ţările de top în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei, speranţa de viaţă fiind una destul de ridicată. 

Dacă ar fi să comparăm Italia cu China, cifrele mortalităţii în rândul tinerilor sunt comparabile, însă totul se schimbă când ajungem la bătrâni. Spre exemplu, în categoria persoanelor cu vârsta între 70-79 de ani, în Italia au murit 578 de persoane din 17 martie până pe 1 aprilie, în timp ce în China doar 312 persoane, însă din 11 februarie până acum. Iar în ceea ce priveşte vârstnicii peste 80 de ani, în Italia au murit 850 de oameni în ultimele două săptămâni, în timp ce în China doar 208 în aproape două luni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel