Coronavirus. Izolarea la domiciliu, O ILUZIE. Val Vâlcu, semnal de alarmă - Întrebări fundamentale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Epidemia cu coronavirus și declarațiile alarmiste ale reprezentanților politici panichează populația. La această panică generală, se adaugă lipsa respectării procedurilor, precum și lipsa existenței unui plan concret de acțiuni. Întrebări sunt multe, răspunsurile lipsesc. 

Val Vâlcu a ridicat o problemă esențială. ”Sunt două măsuri în cazul suspiciunilor de infectare cu coronavirus: carantinarea și izolarea la domiciliu. Cei care se află în așa-numita izolare la domiciliu, se află într-o situație care poate fi descrisă mai degrabă ca un deziderat, nu este un mecanism care să funcționeze. În primul rând, ar trebui să existe suport logistic și fonduri alocate pentru cazurile aflate în izolare la domiciliu, nu simpla scutire medicală a DSP. Dacă se află în imposibilitatea de a sta la domiciliu, din cauza locului de muncă, izolarea pentru 14 zile ar însemna că persoana în cauză rămâne fără venit. Dacă e singurul membru al familiei și rămâne izolat în casă, cine-i aduce mâncare, apă, cine duce gunoiul? Dacă e o familie, cu atât mai mult! E un mit! O iluzie! Că vor sta 14 zile în casă. Nu există resurse. Sunt rații de mâncare, persoane desemnate? Nu e stabilit în momentul de față, în contextul numărului mare celor aflați în izolare la domiciliu. Dacă se recomandă izolarea, e posibil să nu fie luată în serios, dar, dacă se cere, cum o impui? Vor fi date 4.000 de amenzi penale? Poți tu, ca stat, să supraveghezi 4.000 de persoane? Nu s-a lămurit până acum” a subliniat jurnalistul, pentru DCNews

Instituțiile responsabile au anunțat că cei care vin din zonele afectate de coronavirus, dar și rudele lor, sunt obligate să se izoleze la domiciliu. În caz contrar, riscă amenzi între 500 și 1500 de lei sau închisoare între 6 luni și 2 ani. 

Vezi și: EXCLUSIV Coronavirus. Val Vâlcu, întrebarea momentului

Criza e cu atât mai mare cu cât oamenii nu știu ce să facă și cum să reacționeze, fără un plan național.

De exemplu, astăzi, cu un avion de linie, au fost anunțați a veni în țară, din Italia, sportivii din lotul național de kaiac canoe, ei urmând să fie duși direct la Complexul Sportiv Național Snagov, moment în care angajații au intrat în panică. Salariații, speriați de riscul la care s-ar fi expus, au avut o situație tensionată cu conducerea, care i-ar fi amenințat cu concedierea. ”Este inadmisibil că oamenii să fie forțați să lucreze în centru de carantinare. Dacă decizia este că sportivii să fie izolați în baza sportivă, atunci să se aducă personal specializat și materialele necesare”, este cerința angajaților Complexului Sportiv Național Snagov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel