Covasna:Juriul a selectat cele cinci spectacole care vor concura în cadrul Festivalului D-BUTAN-T de la Sfântu Gheorghe
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Juriul de selecţie a nominalizat cele cinci spectacole care vor concura pentru marele premiu al Festivalului internaţional de teatru D-BUTAN-T de la Sfântu Gheorghe, dedicat anul acesta coregrafilor. 

Managerul teatrului "Andrei Mureşanu", Anna Maria Pop, a precizat a patra ediţie a festivalului se va desfăşura în perioada 13-19 octombrie, iar spectacolele care vor intra în concurs sunt "Chorismos", coregrafia Anastasia Grigore, "Câte un om de iubit", coregrafia Beatrice Maria Tudor, "De fapt", coregrafia Simona Dabija, "Fragile, Handle with Care", coregrafia Mariana Gavriciuc şi "Ultima picătură", coregrafia Maria-Luiza Dimulescu. 

"Cele cinci spectacole au intrat în competiţia tinerelor talente de la D-Butan-T în baza votului exprimat de un juriu de selecţie, format din membrii Consiliului Artistic al Teatrului 'Andrei Mureşanu'. Fiecare membru al juriului a votat câte cinci spectacole din cele înscrise în concurs, unde au rămas cele clasate pe primele cinci locuri. Pasul următor în competiţia D-Butan-T este vizionarea spectacolelor de către un juriu de specialitate, alcătuit din Veres-Nagy Attila, Zeno Apostolache, Magor Bocsárdi, Vava Ştefănescu şi Flavia Giurgiu, care la finalul competiţiei va decide cine este coregraful câştigător. Ca şi în anii precedenţi, marele câştigător va semna un contract de colaborare cu TAM, care constă în oportunitatea de a monta o producţie proprie cu o echipă la alegere", a precizat Anna Maria Popa. 

În cadrul festivalului sunt programate şi diverse alte evenimente, cum ar fi concerte, lansări de carte, proiecţii de filme, precum şi conferinţe şi ateliere susţinute atât de membrii juriului, cât şi de invitaţii speciali Andreea Gavriliu, Dr. Danny Tan din Singapore şi Miruna Runcan.

Intrarea publicului la toate spectacolele şi acţiunile va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Primele două ediţii ale Festivalului "D-BUTAN-T", organizate în 2016 şi 2017, au fost dedicate debutului în actorie, respectiv în regie şi au fost câştigate de actriţa Paula Rotar, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti, şi de Nagy Botond, absolvent al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, pentru regia spectacolului "Oneghin", producţie a Teatrului "Figura" din Gheorgheni.

Marele premiu al celei de-a treia ediţii "D-BUTAN-T", dedicată debutului în scenografie, a fost câştigat anul trecut de Gabriella Spiridon pentru spectacolul "Poveşti din bucătărie", în regia lui Cristian Ban, jucat de actorii Teatrului municipal Baia Mare.

Conducerea teatrului "Andrei Mureşanu" a declarat, încă de la prima ediţie pe care a organizat-o, că Festivalul "D-BUTAN-T" este gândit ca un spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai tineri actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru, etc. aflaţi la început de drum, dar şi ca un "motor de căutare" a celor mai talentaţi dintre aceştia. 

Practic, prin acest festival, teatrul şi-a construit şi o "strategie culturală împotriva achilozării", întrucât câştigătorul fiecărei ediţii va primi drept premiu posibilitatea de a colabora pentru cel puţin un an cu această instituţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel