Covid-19. Ciuhodaru: Aceasta e SINGURA opţiune sănătoasă pentru a reveni la viaţa normală
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
"Am avut dreptate. Singura opțiune sănătoasă pentru a reveni cât mai rapid la viața noastră de dinainte de pandemie ca toți românii să poată benefia gratuit de testare (cheia e la testele rapide)", transmite medicul Tudor Ciuhodaru.

"Acel plan B pe care îl tot propun de aproape un an în România (dar nu aude nimeni) bazat pe testare extinsă gratuită a fost adoptat în noua trategia de combatere a coronavirusului la nivel european și se aplică acum în Germania. Se aude domnule ministru? La ei se poate, noi ce mai așteptăm?! Eu zic că se poate.

Concret:

(1) Strategia de relaxare/funcționare (inclusiv a școlilor) din Germania se va baza pe efectuarea masivă de teste rapide. Distribuirea în mari cantităţi a acestor teste rapide, aşteptate curând în farmacii, va permite în lunile următoare reducerea evoluţiei pandemiei.

(2) Obiectivul este ca până la începutul lunii aprilie toată populaţia germană (peste 80 de milioane de locuitori) să poată fi testată regulat şi gratuit.

(3) Întregul personal al şcolilor şi grădiniţelor germane, precum şi elevii, vor avea acces săptămânal la teste antigen, la fel cum procedează alte ţări (Austria).

(4) Companiile vor putea să-şi testeze salariaţii care vin la serviciu", transmite medicul Ciuhodaru.

"Mă pot doar întreba retoric

1. De ce la un an de la debutul acestei pandemii nu avem nici dorința și nici putința de a face gratuit aceste teste tuturor românilor în sistemul sanitar de stat?

2. De ce în școli au fost utilizate doar 0,34% (!!!) din testele distribuite?

3. De ce au interzis comercializarea testelor rapide în farmacii?

4. De ce vaccinarea e gratuită dar testarea e pe bani grei?", se întreabă Tudor Ciuhodaru.

"Rețineți:

1. Puteam ști exact ce resurse medicale trebuie alocate dar și momentul relaxării, o relaxare corectă bazată pe știință, dar din nefericire pentru noi toți –acel plan B - de testare extinsă a celor suspecți/expuși/ asimptomatici (inclusiv testele rapide) înca nu se aplică.

2. Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveste prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste rapide).

3. Începând de ieri testele rapide se pot achiziționa din nou din farmacii.

4. Cât timp refuză planul B –testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei, raportează ce vor ei doar pentru a-și acoperi măsurile aberante (inclusiv restricționarea accesului la sănătate)", conchide Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel