COVID - 19. Efectul primului mort din cauza noului coronavirus în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Cea mai mare rată a mortalității prin COVID - 19 se înregistrează în cazul persoanelor în vârstă, în special la oamenii care deja au și alte boli.

Se moare pe capete în Italia, dar nu doar această țară este afectată. În multe țări din lume, noul coronavirus a ucis deja. Sunt aproximativ 114.515 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus și 4.027 de morți, iar cifrele se modifică cu o viteză uluitoare.

Efectul primului mort din cercul nostru și ”mie nu mi se poate întâmpla”

Dar am observat că românii nu prea se tem de coronavirus. Nu-și protejează bunicii. De ce? Simplu. Nu avem primul mort. Oamenii cu care am mai discutat cred că treaba cu COVID - 19 nu este mare lucru. Sau, și mai rău, se merge pe ideea proastă: "mie nu mi se poate întâmpla".

Când ai doar aproape 30 de persoane infectate cu noul coronavirus din care o parte s-au vindecat și niciun deces, este cumva normal să ai senzația că România este o țară binecuvântată, că Dumnezeu ne protejează, că țara noastră este "grădina Maicii Domnului". Problema aceasta devine serioasă când vezi că așa gândesc mai degrabă vârstnicii, categoria de oameni pe care COVID - 19 îi bagă în groapă.

VEZI ȘI: EXCLUSIV Răsturnare de situație cu COVID 19 și vârstnicii din România. Noul coronavirus ne arată adevărata față

Bunică-mea, de profesie contabil, a înțeles care-i treaba cu noul coronavirus. Are 72 de ani, diabet și încă lucrează, deci în categoria cu risc maxim. Este informată din surse sigure, doar că mai primește pe WhatsApp mesaje de la anumiți preoți care îi zic să stea liniștită, că asta cu coronavirusul este mai degrabă o teorie a conspirației. Doar că Dumnezeu nu te apără de virusuri, are treburi mai importante.

Vom înțelege și noi, românii, că nu-i de joacă abia atunci când va deceda unul de-al nostru. Efectul primului mort în România ne va băga în sperieți și abia atunci cred că vom începe să luăm în considerare toate regulile care țin la distanță coronavirusul. Poate atunci vom înțelelege cât de bine este să evităm să-i mai vizităm pe bunicii sau părinții noștri care au peste 70 ani. Au ei destule probleme ca să-i avem noi pe conștiință. Plus că tinerii, în multe cazuri, sunt asimptomatici și le pot face rău fără să știe.

Asta cu ”nouă nu ni se poate întâmplă” este destul de specifică românilor

Mă urc beat la volan, că mie nu mi se poate întâmpla să mor ca prostul, până când intru într-un stâlp și plâng copiii lângă creierii tatălui împrăștiați pe șosea. Fac sex fără prezervativ, că mie nu se poate întâmpla să iau toate bolile pământului până când ajung la spital și doctorul nu mai are ce să-mi facă. Nu merg la controale medicale, că eu nu pot face cancer, până când afli că ai deja, în stadiul patru, și nu vei mai trăi mai mult de două luni. Așa și cu coronavirusul. Până când, unul de-al nostru nu va fi întins cu două monede pe ochi și cu vată în nas vom crede că epidemia este doar o teorie a conspirație.

Așadar, haideți să nu așteptăm primul mort în România, să încercăm să acționăm cu prudență, cu decență, respectând regulile minime de igienă!

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel