COVID-19 la tineri. Diferenţe faţă de gripa spaniolă. Dr. Rogoz: "Intră în categoria NU SE ŞTIE"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
COVID-19 afectează mult mai puţin tinerii decât o făcea gripa spaniolă. Sursa: Pexels
COVID-19 afectează mult mai puţin tinerii decât o făcea gripa spaniolă. Sursa: Pexels
Dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecțioase, coordonatorul secției de Boli Infecțioase și al Centrului de vaccinare anti-COVID-19 de la Spitalul Clinic Sanador, a făcut mai multe precizări despre COVID-19 la tineri. 

Totul în contextul în care gripa spaniolă, deşi evocată des, a afectat mai mult tinerii, spre deosebire de COVID-19. 

"Persoanele în vârstă au trecut relativ ușor, sunt povești în presa vremii cu bunica, bunicul, se duceau la cei tineri să le ducă mâncare, cum în zilele noastre se ofereau tinerii să meargă în lockdown, să ducă alimente bătrânilor care nu au pe nimeni, părinților, vecinilor etc. Ce face atât de diferită acțiunea COVID-19?", a întrebat Val Vâlcu. 

Sanador

"Asta intră în categoria „nu se știe”. Teoretic, orice infecție din aceasta severă ar fi trebuit să afecteze în mod egal extremele de vârstă. Categoriile 0-1 an și vârstnicii. La gripă mai este discuția legată de vârstele extreme, de vârstele mai mari, asta s-a întâmplat și în 2009. Imunitatea aceasta încrucișată de care beneficiază persoane care au mai trecut prin alte infecții cu virusuri gripale, le conferă o oarecare imunitate. Și în 2009, cam aceeași discuție a fost. Că erau ponderile, din punct de vedere al formelor severe, tot către cazurile mai tinere.

Aici nu se știe, s-au presupus o grămadă de lucruri, în general legate de receptorii de care acest virus are nevoie pentru a se lega (de celulă, n.r.) și așa mai departe. Dar de ce ar fi mai predispuși vârstnicii decât copiii de a se infecta, de a face forme contagioase, nici acestea nu sunt clarificate până la momentul acesta. Sunt discuții în continuare  în contradictoriu legate de copii”, a precizat dr. Andrei Tudor Rogoz. 

"Deși atunci când îți face copilul tău o formă gravă nu-ți mai pasă că statistic sunt puțini copii afectați", a mai precizat Val Vâlcu.

„Evident. Dar probabil că un grad de corelație între severitatea bolii și perioada de contagiozitate există. Și de aceea sunt toate discuțiile legate de copii. Ei fac forma un mic mai puțin aparente clinic, asimptomatice, și atunci poate că ei sunt și mai puțin contagioși și poate că de aceea ai putea să discuți un pic altfel din punct de vedere epidemiologic de grupele respective, să-i lași să meargă la școală și așa mai departe”, a concluzionat specialistul Sanador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel