Covid-19, pericol pentru bolnavii de cancer. Dr. Dan Jinga: E riscul cel mai mare!
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Dr Dan Jinga, oncolog, va vorbi despre eficiența Imunoterapiei. Foto: DC Medical
Dr Dan Jinga, oncolog, va vorbi despre eficiența Imunoterapiei. Foto: DC Medical
Dr. Dan Jinga, coordonatorul Departamentului de oncologie din cadrul Spitalului Neolife a atras atenţia asupra unul element esenţial atunci când vine vorba despre problematica pacienților oncologici în timpul pandemiei de coronavirus.

Într-o dezbatere moderată de către acad. dr. Irinel Popescu, pe tema "pacienților oncologici în timpul pandemiei de coronavirus: accesul la tratamente, consultații și alte probleme", dr. Dan Jinga a atras atenţia asupra a ceea ce consideră a fi cel mai mare pericol pentru pacienţii oncologici în situaţia dată de pandemia Covid-19.

"În clinica noastră ne-am împărţit activitatea în două direcţii majore, conectate una cu cealaltă: în primul rând direcţia medicală, a echipei de chimioterapeuţi şi radioterapeuţi şi scopul echipei medicale a pornit de la ideea că subtratamentul în cancer, în general, este de rău augur şi să încercăm să ţinem cât putem de mult la rigoarea tratamentului oncologic. Subtratamentul în acest caz este riscul cel mai mare, care vine atât din frica doctorului cât şi din frica pacientului.

Am încercat să vedem cum putem să respectăm, în condiţiile date, tratamentele conform protocoalelor şi am avut discuţii în cadrul echipei mixte de radioterapeuţi şi chimioterapeuţi, dar totodată am recomandat fiecărui medic să discute cu fiecare pacient în parte care sunt riscurile: riscurile de a continua sau de a nu continua tratamentul. Am încercat să individualizăm mai mult ca niciodată aceste tratamente, putând spune că în momentul de faţă nu am întrerupt niciun tratament nejustificat", a explicat dr. Dan Jinga.

"A doua mare direcţie, ţinând cont de faptul că pacientul oncologic o dată infectat şi o dată ce dezvoltă boala Covid-19 are risc mai mare de evoluţie severă, risc mai mare de a ajunge în terapie intensivă, partea a doua a echipei, cea de epidemiologi, direcţia medicală s-a preocupat foarte tare în ceea ce priveşte triajul pacienţilor", subliniază Dan Jinga.  

Detalii în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel