Covid-19 rămâne în organism? Rafila: Acest lucru nu este imposibil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a explicat dacă noul coronavirus poate rămâne în organism și dacă se poate reactiva atunci când imunitatea este mai scăzută. 

Alexandru Rafila a intervenit în această dimineață la România TV unde a fost întrebat dacă virusul SARS-CoV-2 ar putea rămâne în organism și s-ar putea reactiva atunci când imunitatea este mai scăzută. 

”Deocamdată nu sunt dovezi legate de acest lucru. Sunt mai mult speculații decât dovezi, dar vă dați seama că tot timpul când discuți despre un virus nou, despre o boală nouă, cunoștințele evoluează și chiar dacă la începutul pandemiei existau anumite opinii, timpul a demonstrat că acele opinii nu erau potrivite și lucrurile se schimbă. Ceea ce pot să vă spun este că există într-adevăr persoane la care eliminarea de virus continuă pe perioade mai lungi, chiar după vindecare, fără ca virusul să fie infecțios. Acest lucru nu înseamnă o reinfectare, este pur și simplu o eliminare prelungită a virusului. Până în momentul de față nu putem să spunem că discutăm despre o infecție cronică, care se reactivează într-o perioadă de scădere a imunității. Acest lucru nu este însă imposibil. Există virusuri latente, virusul Herpes, de exemplu, care poate se reactivează periodic în organism atunci când imunitatea scade. Rămâne de văzut dacă și acest virus poate să producă acest tip de afecțiuni”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel