COVID-19, salvarea momentului. Donatorii de plasmă din București primesc 1000 de euro
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Primăria Capitalei acordă sprijin financiar în valoare de 1.000 de euro bucureștenilor care donează plasmă pentru pacienții bolnavi de Covid.

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat în ședința de astăzi hotărărea „Donează Plasmă, Salvează Viață”, un program care se adresează pacienților infectați cu Covid-19.

Proiectul a fost aprobat cu 33 de voturi pentru (PSD-ALDE, PMP), 5 voturi împotrivă și 7 abțineri (USR și PNL).

Un proiect care poate salva mii de oameni 

 

„Acesta nu este un simplu proiect de hotărâre, este un proiect care poata salva viețile a mii de bucureșteni. Este un proiect dedicat pacienților infectați cu Covid-19, care au nevoie urgentă de transfuzii cu plasmă de la pacienții vindecați, care au dezvoltat anticorpi.

În România există în acest moment peste 60 de mii de infectări și 30 de mii de persoane vindecate. Din păcate, doar puțin peste 400 dintre pacienții vindecați au donat plasmă sanguină, și acest lucru se întâmplă pentru că Guvernul nu are un plan național, iar Ministerul Sănătății nu s-a preocupat de implementarea unui program prin care oamenii să fie stimulați să doneze.

Criză permanentă de sânge și plasmă 

 

România se confruntă, de ani buni, cu o criză permanentă de sânge și plasmă. Operații foarte grele erau amânate și înainte de pandemie din cauza lipsei sângelui și a plasmei necesare. În ultimii patru ani, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a realizat numeroase campanii de promovare a donării de sânge, în colaborare cu Asociații naționale de pacienți, dar rezultatele nu au fost cele așteptate.

Din acest motiv, ca și alte state europene, am decis să acordăm un stimulent financiar în valoare de aproximativ 1.000 de euro, echivalent în lei, sub formă de tichete, prin care oamenii care donează își pot achiziționa mancare și vitamine pentru revigorarea organismului.

Printr-un simplu vot, puteți salva mii de români! Lăsați campania, lăsați alegerile!” a declarat Primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul ședinței.

Număr limitat de beneficiari 

 

Programul se adresează unui număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau viză de reședință în Municipiul București, obținută cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect.

Bugetul proiectului este de 2,4 milioane de lei.Proiectul se va derula pe parcursul anului 2020 (cu posibilitate de prelungire), în baza unui regulament care va fi elaborat în termen de 10 zile de la aprobarea programului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel