Cozonac grecesc pentru Paști. Cum se prepară Tsoureki: Rețeta
Autor: Ema Apostu pe 20 apr, 18:56 | Retete

Sursa foto: Facebook Dionisis Alertas

Dacă vrei să aduci o bucățică din spiritul Greciei pe masa ta de Paști, poți încerca această rețetă de cozonac. Iată cum se prepară Tsoureki.

Ingrediente 

12 ceşti de făină3 linguri de drojdie uscată1 ceaşcă de unt topit1 ceaşcă de zahăr6 ouă1/2 lingură de esenţă de vanilie + 2 ceşti de apăcoajă de la o portocală1 ceaşcă de lapte cald3/4 linguriţă de sareun ou bătut cu o lingură de apămigdale tăiate felii

Cum se prepară

Se dizolvă drojdia în laptele călduţ. Se adaugă câteva linguri de făină pentru a face o pastă. Se acoperă şi apoi se ţine într-un loc cald să crească. Într-un bol, se amestecă 10 căni de făină cu puţină sare şi unt topit, potrivit retete.acasa.ro.

Se fierbe vanilia în două ceşti de apă, apoi se strecoară, iar lichidul se adaugă în făină. Apoi se pun ouăle, coaja de la o portocală şi aluatul în care a fost încorporată drojdia. Pe o suprafaţă presărată cu făină sau în mixer, se amestecă bine aluatul şi se adaugă treptat şi restul de făină, până devine o cocă elastică. Se acoperă cu un prosop şi se lasă să crească, timp de o oră jumătate.

După ce creşte, se aşază aluatul pe suprafaţa de lucru şi se împarte în mai multe fâşii care se împletesc. La unul dintre capetele cozonacului se aşază un ou roşu de Paşte. Aluatul se aşază în tava de cuptor tapetată cu unt, se acoperă cu un prosop şi se lasă să mai crească timp de o oră. După ce creşte, cozonacul se unge cu ou şi se presară pe deasupra migdale şi zahăr.

Se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Cozonacul se coace timp de 30 de minute sau până devine galben-maroniu. După ce se scoate din cuptor, se lasă să se răcească.

Vezi și: Skordalia, piure grecesc foarte pufos. Cum se prepară: Rețeta

Retete Vezi toate articolele
Crossuri parteneri