Cresc tensiunile în Peninsula Coreea. Sora liderului de la Phenian îl acuză de „atitudine prostească“ pe președintele de la Seul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Coreea de Nord și Coreea de Sud au testat simultan rachete balistice.

Coreea de Sud spune că a efectuat primul său test de rachete balistice lansate sub apă, la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete.

Biroul prezidențial din Coreea de Sud a declarat că a efectuat primul său test de rachete balistice lansate sub apă miercuri după-amiază și că racheta construită pe piața internă, lansată dintr-un submarin din clasa de 3.000 de tone, a parcurs o distanță stabilită înainte de a atinge o țintă desemnată.

Declarația menționează că se așteaptă ca arma să ajute Coreea de Sud să descurajeze potențialele amenințări externe, să-și sporească poziția de autoapărare și să promoveze pacea în Peninsula Coreeană. Exercițiul face din Coreea de Sud a șaptea țară din lume cu tehnologie avansată și va spori perspectiva unei curse regionale a înarmărilor.

Președintele Moon Jae-in a vorbit despre „capabilitățile asimetrice” ale armatei nucleare ca un motiv pentru Coreea de Sud trebuie să dezvolte rachete mai bune.

„Îmbunătățirea capacității noastre de rachete este exact ceea ce e necesar ca descurajare împotriva provocării Coreei de Nord”, a spus liderul.

Replici acide cu sora lui Kim Jong-un

Ulterior celor spuse de Moon Jae-in, sora influentă a liderului nord-coreean Kim Jong-un l-a acuzat pe președintele Coreei de Sud de „calomnie”, a informat agenția de știri de stat KCNA. Kim Yo Jong a spus că remarcile președintelui sud-coreean sunt inadecvate și ar putea duce la o întrerupere a legăturilor.

Fără a menționa ultimele lansări efectuate de nord, Kim Yo Jong a spus că activitățile Coreei de Nord sunt măsuri defensive de rutină și s-a plâns de o „atitudine ilogică ... prostească” care descrie comportamentul sud-coreean ca o acțiune legitimă de susținere a păcii și acțiunile Coreei de Nord ca o amenințare la adresa păcii.

Coreea de Nord a făcut două lansări de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune detectate de armata Coreei de Sud miercuri devreme. Luni, Coreea de Nord a declarat că a lansat o rachetă de croazieră recent dezvoltată.

Experții spun că lansările nord-coreene arată că Penianul continuă cu planurile sale de construcție a armelor în timp ce încearcă să aplice presiuni asupra Statelor Unite pentru a relua discuțiile privitoare la programul nuclear.

Armata Coreei de Sud a declarat că rachetele nord-coreene, lansate miercuri din centrul Coreei de Nord, au zburat aproximativ 800 km (497 mile) pe un apogeu de 60 km (37 mile) înainte de a ateriza în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel