Creșterea prețurilor, cauze reale. Sorin Minea, Romalimenta: Ferească Dumnezeu! Care este, însă, problema României
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Scad prețurile la carne în perioada următoare
Scad prețurile la carne în perioada următoare
Cutremurul pe piața valutară, cu un euro ajuns, vineri, la 4,80 lei, ar putea avea un impact asupra prețurilor alimentelor, însă nu acesta este pericolul major, în special din cauza creșterii valorii utilităților și a manoperei, consideră Sorin Minea.

Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, consideră că această creșterea monedei euro ”este insignifiantă”. El avertizează, însă, că altele sunt problemele cu care se confruntă sau se va confrunta România:

Importurile din China

”Dacă cineva se așteaptă ca prețurile să crească de mâine, pentru o creștere a euro de 0,15, nu se va întâmpla! Evoluția ne interesează. La ora actuală, România este într-o criză politică, iar asta va putea influența în timp în mod negativ, dar principalul lucru care ar putea duce la creșterea prețurilor este China! China este principalul furnizor de materii prime la nenumărate ate industrii. Ori, importurile din China sunt oprite, deci prețurile vor crește din cauza acestui lucru. Capacitatea de producție a României, cel puțin în industria alimentară, este de 4-5 ori mai mare decât necesarul pieței”, susține Sorin Minea.

Creșterea prețurilor, cauze reale

”Noi, însă, avem o criză cronică de materii prime. Dacă fluctuațiile sunt de 1 ban, doi nu deranjează pe nimeni, dar dacă vor crește utilitățile, și a fost și o majorare de salarii care n-a fost pe productivitate, avem o lipsă cronică a mâinii de lucru și avem o lipsă cronică a materiilor prime, astea sunt cele care ridică prețurile în aer! Că se va declanșa și inflație, sigur, toate măsurile care s-au luat până acuma, vorbesc de ultimii ani, s-a stimulat consumul, dar în același timp nu s-a pus nimic în loc, productivitatea muncii nu a crescut. Am auzit cu stupoare că nu e industria suficient de dezvoltată. Ferească Dumnezeu! Este foarte dezvoltată, numai că producția nu are unde să se mai vândă și nu mai are materie primă. Iar vreme nu ține cu noi și agricultorii nu vor produce. Dacă am ajuns în 2020, noi am ajuns să ne rugăm la Dumnezeu... asta o făceam și acum câteva sute de ani!”, a mai precizat Minea.

”Îngrijorarea la noi nu este că vom fi obligați să creștem prețurile îe viioor, ci că nu înțelegem care este evoluția pieței și nu vedem nicio liniște politică, fără de care nu putem face nimic. Dacă nu se încheie asta cu votul pe guvern, pe anticipate etc. să punem punct și să plecăm cu toții pentru că nu mai există nicio șansă”, a mai spus președintele Romalimenta, vineri, la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel