Creșterea PENSIILOR, AVERTISMENT. Comisia Europeană ZDROBEȘTE speranțele pensionarilor
Autor: Florin Răvdan pe 20 mai, 19:40 | Economie

Comisia Europeană zdrobeşte speranţele pensionarilor din România cu privire la creşterea pensiilor cu 40 la sută. 

Oficialii europeni recomandă României să ia măsuri pentru a pune capăt situaţiei de deficit excesiv până în 2022. Conform Comisiei, finanţele publice din România erau deja nesustenabile pe termen lung încă dinaintea pandemiei, ca urmare a creşterii costurilor cu pensiile. Acestea fuseseră deja majorate cu 15 la sută în septembrie 2019 şi urmează să mai crească odată cu 40 la sută la 1 septembrie 2020. 

La începutul lunii aprilie, Consiliul apreciat că România ar trebui să atingă o ţintă de deficit public global de 3,6% din PIB în 2020, de 3,4% din PIB în 2021 şi de 2,8% din PIB în 2022, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB în 2020, de 0,8% din PIB în 2021 şi de 0,8% din PIB în 2022, scrie Adevărul

Miercuri, în recomandările sale, Comisia a apreciat că România trebuie să adopte „toate măsurile necesare pentru a răspunde în mod eficient la pandemia de coronavirus, să susţină economia şi să sprijine relansarea care va urma".

Alte recomandări pentru statele UE

La nivel general, Comisia Europeană a apreciat că statele membre UE trebuie să îşi concentreze investiţiile pe sănătatea publică şi protejarea locurilor de muncă şi companiilor, urmând să se concentreze ulterior pe sustenabilitatea fiscală.

„În clipa de faţă, punem accentul pe investiţiile în sectorul sănătăţii publice şi pe protejarea locurilor de muncă şi a întreprinderilor. Pe măsură ce avansăm în direcţia redresării, semestrul va fi esenţial pentru ajungerea la o abordare coordonată care să readucă economiile noastre pe calea către o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Avem nevoie, de asemenea, de reforme care să îmbunătăţească productivitatea şi mediul de afaceri. Odată ce condiţiile vor permite acest lucru, va trebui să găsim un echilibru între realizarea sustenabilităţii fiscale şi stimularea investiţiilor", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Te-ar putea interesa și ....
Economie Vezi toate articolele
Crossuri parteneri