Crima care a ÎNGROZIT Aradul. Celebrul criminolog Antonescu, detalii de culise: Greșeala FATALĂ a victimei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Criminologul Dan Antonescu a oferit o imagine de ansamblu, plină de detalii uluitoare, asupra cazului minorului din Arad trimis de instanță pentru o perioadă de 11 ani într-un centru de detenție, după ce a ucis un bărbat și a sustras din locuința sa un telefon mobil și o tabletă.  

Criminologul Dan Antonescu, consilier în cadrul IGPR și fost șef la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei, a oferit pentru DC News detalii din „culise” în cazul crimei din Sântana, Arad. Vorbim despre un minor de 17 ani care a ucis un bărbat de 49 de ani. Copilul a sustras din locuința victimei, după crimă, un telefon mobil și o tabletă pe care ulterior le-a vândut. La două zile de la faptă, a fost capturat de polițiști. 

Victimei îi plăcea să le arate musafirilor bunurile deținute

„În opinia mea, din datele anchetei și din declarațiile lui din instanță rezultă că nu era prima dată când ajungea în casa acestui om. Este foarte posibil să fie vorba de un conflict spontan, nu a existat o premeditare. Dar aici intervine acel factor favorizant și mă refer la victimă. Victima are și ea partea sa de vină. Și-a croit un anturaj deocheat. Îi plăcea să-și etaleze puținele bunuri pe care le avea. E posibil să fie un cumul de factori: o frustare, invidia față de valorile pe care le-a văzut la acel om, o motivație anume care a declanșat violența”, a spus Dan Antonescu. 

Copilul rămăsese de curând fără părinți

La momentul crimei, copilul de 17 ani nu se afla într-o perioadă tocmai fericită. Criminolog Dan Antonescu a dezvăluit că minorul rămăsese de curând fără părinți, venise la soră și încerca să-și facă prieteni. În fața instanței, băiatul a mărturisit că „s-a trezit provocat”. „Toate acestea i s-au întâmplat unui puștan aflat într-o poziție nu tocmai favorabilă. Rămăsese fără părinți de curând, venise la sora lui acolo în zonă, încerca să-și facă prieteni și a nimerit într-un anturaj nu tocmai ok. S-a trezit provocat, spune el”, a mai spus Dan Antonescu, precizând că băiatul a fost judecat după procedura privind pedepsirea minorului: „maximul ar fi fost 15 ani, el a primit 11”.

Greșeala ucigașului de 17 ani: n-a știut „greșelile clasice”

„Dacă ar fi avut o educație, un anumit nivel de cultură, dacă ar fi urmărit presa, ar fi aflat cam care sunt greșelile pe care le fac în general criminalii, hoții. El s-a trezit în fața faptului împlinit. A omorât un om și cumva, față de el, a trebuit, cred eu, să justifice gestul. Atunci, a luat obiectele care îi făceau cu ochiul de mai mult timp. Eu am convingerea că el nu s-a dus acolo pentru așa ceva”, a continuat Dan Antonescu. 

„La crimele spontane, fie autorul dispare imediat, fuge și de cele mai multe ori acoperă fața victimei pentru a nu o mai vedea și realizează că a făcut o mare greșeală. Încearcă așa să compenseze. *L-am omorât pe ăsta! Ce fac? Hai să iau ceva, să justific față de mine gestul. În anchetă el s-a comportat corect, a recunoscut destul de repede. Comportamentul lui post-faptă, faptul că a făcut greșeli, denotă o lipsă de cultură infracțională”, a precizat criminologul. 

Autorul crimei, identificat și capturat în mai puțin de 48 de ore

Oamenii legii au avut nevoie de mai puțin de 48 de ore pentru a identifica și captura autorul, alături de obiectele pe care le vânduse. Duminică noapte, spune Dan Antonescu, polițiștii îl audiau cu bunurile pe masă. 

„Îi felicit pe polițiștii de la Arad că în mai puțin de 48 de ore au identificat și capturat autorul, inclusiv obiectele. Au avut un weekend plin, au început de vineri și duminică noapte deja audiau autorul cu bunurile sustrase pe masă”, ne-a mai spus Dan Antonescu.

Dan Antonescu este de părere că, în acești 11 ani, dacă va ști să folosească tot ce i se va oferi și va fi deschis la a învăța carte sau o meserie, vom putea vorbi atunci despre un om reintegrat în societate.

„Am convingerea că acest copil are toate șansele să revină în societate după ce își va ispăși pedeapsa. El nu a avut atunci un comportament violent. Nu avea antecedente penale, comportamentele sau de violență. În opinia mea, a fost o rătăcire de moment. Dacă în centrul de detenție pentru minori și tineret va ști să folosească tot ceea ce i se va oferi, referindu-mă și la instrucția școlară, să învețe o meserie, să învețe să citească, să scrie ca lumea, sunt toate șansele să revină în societate cu pedeapsa ispășită și să avem de-a face cu un om normal”, a încheiat Dan Antonescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel