Urmărește emisiunea live
Cristoiu, despre PNRR: Gata! Și-au zis românii. Acum chiar că vin banii. Pe 11 iunie, se iveşte vestea
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu remarcă incapacitatea guvernanţilor de la Bucureşti de a face un PNNR care să corespundă cerinţelor de la Bruxelles.

„Partidul Social Democrat a depus o Moţiune simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. De mult timp, de pe vremea Opoziţiei nevolnice şi isterice la majoritatea zdrobitoare PSD, moţiunile, fie ele simple, fie de cenzură, sînt pretext de spectacol de prost gust. Nici momentul întruchipat de Moţiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea n-a ieşit din căldarea spectacolului de prost gust. (...) Politicienii Puterii, cei de la USRPLUS îndeosebi, simţindu-se în largul lor cînd e vorba de spectacol mediatic, s-au dat în stambă cu manifestări în genul celei puse cale de Iulian Bulai, care a venit la tribună cu două borcane de pămînt. Transformarea unui moment de dezbatere parlamentară într-unul de striptease politic a lipsit opinia publică de o abordare serioasă, profundă a ceea ce am putea numi telenovela relaţiei dintre Uniunea Europeană şi România în chestiunea Planului de Redresare şi Rezilienţă”, precizează Ion Cristoiu.

„Din cîte se ştie, pentru a primi banii repartizaţi de Uniunea Europeană fiecare stat membru trebuie să întocmească un Plan care, în cele din urmă, va fi luat în discuţie de Consiliu pentru a fi aprobat. Abia după aprobarea acestui Plan o ţară poate primi banii. Pînă atunci, pînă la votul din Consiliu, fiecare ţară trebuie să trimită la Bruxelles un Plan. La început sub formă de draft, apoi sub forma unui document oficial. Plecînd de la premisa că şi în rîndul statelor membre sînt neghiobi, Comisia Europeană a instituit o procedură de îndrumare atentă, pînă la nivel de amănunt, a alcătuirii Planului.

Se înţelege că oricărui guvern dintr-o ţară membră i-a fost clar imediat după Summitul din 17-18 iulie 2020 care a decis implicarea UE în ieşirea din Pandemie, cam ce trebuie să conţină planul. Din România, la reuniune a fost preşedintele Klaus Iohannis. Avînd în vedere că vorbeşte engleza, presupunem c-a înţeles ce vrea Uniunea de la noi în materie de PNRR. Ca urmare n-a surprins pe nimeni că pe 26 noiembrie 2020, Guvernul Ludovic Orban anunţă că Planul e gata. Elaborarea documentului a avut loc sub conducerea directă a lui Klaus Iohannis. S-a presupus că de aia a şi fost elaborat atît de repede de către Guvern. Premierul şi miniştrii responsabili au fost chemaţi la Cotroceni aproape săptămînal de Klaus Iohannis. Preşedintele, care ştia de la Bruxelles ce trebuie să conţină Planul, i-a îndrumat îndeaproape cum să-l redacteze.

Pe 15 decembrie 2020, Lovitură de teatru:

Comisia Europeană cere Guvernului României să refacă PNRR. (...) Pe 20 ianuarie 2020, Guvernul România aprobă un Memorandum pentru Refacerea PNRR. (...) Miercuri, 7 aprilie 2021, PNRR e trimis la Bruxelles.

Din iunie 2020, cele 30 de miliarde de euro înflăcărează visurile Românilor. Banii de la Bruxelles au fost prezentaţi de Klaus Iohannis ca un cadou de Moş Crăciun cu care România îşi va rezolva toate problemele rămase nerezolvate de la Carol I încoace.

Explicabil de ce anunţul privind trimiterea celui de-al doilea PNRR a stîrnit în România un entuziasm amintind de cel provocat pe vremuri de cîştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua.

Gata, şi-au zis românii, vin banii de la Bruxelles. Şi şi-au cumpărat ocheane pentru a vedea cum se descarcă pe aeroporturi sacii cu bani.

Pe 21 aprilie 2021, Guvernul anunţă că Bruxellesul a trimis spre refacere şi acest al doilea Plan.

Pentru că forma finală trebuie predată pînă pe 30 aprilie 2021, România lui Klaus Iohannis cere Comisiei o păsuire de o lună.

(...)

Se lucrează la PNRR pînă pe 31 mai 2021, pe la prînz. În fine, cînd mulţi se aşteptau ca România să depăşească data cerută, Guvernul anunţă că Planul a fost trimis pe 31 mai 2021, la ora 15.

Un Plan care a fost făcut şi refăcut dînd curs indicaţiilor de la Bruxelles, de două ori pînă acum.

Gata! şi-au zis românii. Acum chiar că vin banii.

Pe 11 iunie 2021, se iveşte vestea.

Şi acest Plan a fost trimis la refăcut.

România n-a răspuns că în cîteva zile e gata.

A cerut o păsuire de trei luni pentru a reface Planul.

Avem, aşadar, următoarea situaţie:

De aproape un an, de la Bruxelles ni se spune cum să fie făcut PNRR”, a scris Ion Cristoiu pe cristoiublog.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel